Ei paluuta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei paluuta
Иваново детство
Ohjaaja Andrei Tarkovski
Käsikirjoittaja Vladimir Bogomolov
Mikhail Papava
Andrei Tarkovski
Andrei Kontšalovski
Säveltäjä Vjatseslav Ovtsinnikov
Kuvaaja Vadim Jusov
Pääosat Jevgeni Zarikov
Valmistustiedot
Valmistusmaa Neuvostoliitto
Tuotantoyhtiö Mosfilm
Levittäjä Mokép
Netflix
Folkets Bio
Ensi-ilta 1962
Kesto 96 min
Alkuperäiskieli venäjä
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Ei paluuta (ven. Иваново детство, Ivanovo detstvo, suom. Ivanin lapsuus) on neuvostoliittolaisen Andrei Tarkovskin vuonna 1962 ohjaama elokuva toisen maailmansodan eli neuvostoliittolaisittain Suuren isänmaallisen sodan ajan partisaanina toimineesta lapsisotilaasta Ivanista.

Elokuva oli tekijänsä esikoiselokuva. Se herätti maailmanlaajuista mielenkiintoa ja voitti nopeasti lukuisia palkintoja kuten Venetsian filmijuhlien Kultaisen leijonan (1962).

Elokuvan päähenkilön, alkuvaiheessa 12-vuotiaan Ivanin isä on kuollut sodassa. Ivan jää orvoksi, kun saksalaiset ampuvat hänen äitinsä ja sisarensa. Ivan liittyy partisaaneihin ja hankkii tiedustelijana tietoja muun muassa vierailemalla joen vastarannalla, vihollisen puolella. Elokuvassa kovimpiin kokemuksiin viitataan osaksi epäsuorasti. Esimerkiksi eturintaman upseerin todetessa, ettei sota ole poikasille, Ivan vastaa kysymällä, onko päällikkö käynyt Trostianetšissa.

Maantieteellisesti elokuva ja suomeksi tekstitetyllä DVD-videolla mukana oleva Sodan lapset-dokumentti viittaa moniin paikkoihin Neuvostoliitossa, nykyisen Valko-Venäjän, Ukrainan ja Venäjän alueella.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.