Ei mikään naurun asia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei mikään naurun asia
No Laughing Matter
Alkuperäisteos
Kirjailija Joseph Heller
Speed Vogel
Kieli englanti
Genre omaelämäkerta
Kustantaja G. P. Putnam’s Sons
Julkaistu 1986
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 335
ISBN 978-0-7432-4717-7
Suomennos
Suomentaja Liisa Ryömä
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1989
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 274
ISBN 951-0-15094-0
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Ei mikään naurun asia (engl. No Laughing Matter) on vuonna 1986 ilmestynyt omaelämäkerrallinen romaani, jossa yhdysvaltalainen kirjailija Joseph Heller ja hänen ystävänsä, taiteilija Speed Vogel kertovat vuorotellen omasta näkökulmastaan Hellerin sairastumisesta ja sairaudesta toipumisesta.[1] Teos ilmestyi suomeksi vuonna 1989 Liisa Ryömän suomentamana ja WSOY:n kustantamana. Suomennos on lyhennetty ruotsinkielisen laitoksen mukaan.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joseph Heller hakeutui sairaalaan vuoden 1981 joulukuussa vakavien nielemiseen ja lihaksien hallintaan liittyvien oireiden vuoksi. Hänellä todettiin Guillain–Barrén oireyhtymä, joka on vakava hermostosairaus. Samaan aikaan hänellä oli menossa avioeroprosessi, ja hän oli muuttanut omaan asuntoon New Yorkissa. Speed Vogel saa luottamustehtävän asettua asumaan Hellerin asuntoon ja vastaamaan tämän postiin Hellerin käsialalla. Heller ja Vogel kertovat kirjassa vuorotellen sairaudesta ja siitä toipumisesta.

Heller kertoo myös vakavia asioita kuoleman pelosta sairauden alkuvaiheessa. Enimmäkseen hän tuntuu sairaudessaankin olevan oma vitsaileva itsensä, ja hänestä ovat enemmän huolissaan ne, jotka käyvät häntä katsomassa. Tähän joukkoon kuuluu myös useita julkisuuden henkilöitä kuten Mario Puzo, Dustin Hoffman, Mel Brooks ja Kinky Friedman.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Karttunen, Laura & Laakso, Maria (toim.): Huumorin aiheita ja vaiheita kaunokirjallisuudessa. Tampere: Tampereen yliopisto, taideaineiden laitos, 2007. ISBN 978-951-44-7015-8.