Eestiläis-suomalainen sanakirja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eestiläis-suomalainen sanakirja
Eesti-soome sõnaraamat
Kettunen, sanakirja.jpg
Kirjailija Lauri Kettunen
Kieli suomi
Kustantaja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Julkaistu 1958, uusintap. 1965
Ulkoasu sid.
Sivumäärä 272 sivua
ISBN ISSN 0355-1768
Sarja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 256
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Eestiläis-suomalainen sanakirja – Eesti-soome sõnaraamat on professori Lauri Kettusen laatima virolais-suomalainen sanakirja. Se ilmestyi vuonna 1958 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantamana.

Kettunen edusti kantaa, jonka mukaan kielen nimi on eesti, ja hän taisteli sen puolesta loppuun asti[1]. Sanakirjan nimeenkin hän halusi eestin. Kettusen alkusanojen jälkeen julkaisijan sihteeri Toivo Vuorela lisäsi kustantajan näkemyksen:

»Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kielivaliokunta suosittaa käytettäväksi Eestin ja eestiläisen sijasta suomeen vanhastaan vakiintuneita sanoja Viro ja virolainen. Tekijän toivomusta noudattaen sanakirjan nimessä on tästä periaatteesta poikettu.[2]»

Kettunen kertoo alkusanoissaan kirjan taustasta, joka ulottuu 1900-luvun alkupuolelle. Hän julkaisi vuonna 1917 Virolais-suomalaisen sanakirjan (Otava) ja ryhtyi sen jälkeen kokoamaan täydentävää aineistoa ja valmistelemaan uutta laitosta. Vielä kirjan esipuheeseen hän kirjaa sanat:

»Monen tilapäisen apulaisen työn tuloksena olikin tämä "suuri sanakirja" sotien jälkeen puolittain valmis, ja parina viime vuonna [– –] on työtä joudutettu loppuaan kohti – jos sitten minun osaltani riittää aikaa ja halua loppuun asti ponnistellakaan, kun kustantajastakaan ei ole mitään varmuutta.[3]»

Otava ei sitten ollut halukas työtä julkaisemaan, mutta SKS otti sen kustannettavakseen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Juhani Salokannel: Eestin kielen oppikirja Elo 3/2012. Tuglas-seura. Viitattu 24.2.2018.
  2. a b Eestiläis-suomalainen sanakirja, s. 6
  3. Eestiläis-suomalainen sanakirja, s. 5

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]