Eesti Päevaleht

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eesti Päevaleht
Lehtityyppi Sanomalehti
Julkaisija Eesti Päevalehe AS
ISSN ISSN 1406-0779
Perustettu
Päätoimittaja Urmo Soonvald
Kotikunta Tallinna
Kotimaa  Viro
Kieli viro
Aiheesta muualla
www.epl.ee

Eesti Päevaleht (EPL) on yksi Viron vanhimpia sanomalehtiä ja maan toiseksi suurin päivälehti Postimeesin jälkeen. Sen levikki toukokuussa 2016 oli 18 700 kappaletta.[1] Sen lukijamäärä on noin 100 000.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eesti Päevalehden edeltäjä Päevaleht perustettiin 16. joulukuuta 1905. Vuonna 1940 neuvostomiehityksen yhteydessä Eesti Päevaleht kansallistettiin ja sen nimeksi muutettiin Noorte Hääl ("Nuorten Ääni"), josta tehtiin kommunistipuolueen nuorisoliiton (Komsomol) äänenkannattaja. Viron itsenäisyyden palauttamiseen johtaneella siirtymäajalla palautti myös Noorte Hääl alkuperäisen nimensä Päevaleht 1. helmikuuta 1990.

Hommikuleht, Päevaleht ja Rahva Hääl yhdistyivät 5. kesäkuuta 1995 lehdeksi nimeltä Eesti Päevaleht. Vielä 25. syyskuuta 1995 Eesti Päevalehteen yhdistyi alun perin Rahva Häälestä irronnut Eesti Sõnumid.

Tukholmassa toimii edelleen virolaispakolaisten vuonna 1959 perustama viikkolehti Eesti Päevaleht (EPL) (ruots. Estniska Dagbladet), jonka toimitus sijaitsee Tukholman Eesti Majassa. Tukholman Eesti Päevalehden ensimmäinen päätoimittaja oli Postimehen Tallinnan-toimituksen viimeinen päällikkö Juhan Kokla[3], joten lehdellä sinänsä ei ole mitään kytköstä vuonna 1905 perustettuun alkuperäiseen Päevalehteen.

Omistussuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1996 Eesti Päevalehden omistussuhteet olivat seuraavat: Jaan Manitski 49 %, Hans H. Luik 33 % ja Andres Bergmann 18 %.[4] Vuonna 2008 lehden omistivat puoliksi Jaan Manitskin Vivarone Oü ja Hans H. Luikin Ekspress Group.[5][6]. Maaliskuussa 2011 Luikin Ekspress Group osti koko lehden osakekannan ja vuokrasi toimituksen tilat Manitskin Vivaronelta. Toukokuussa 2011 Ekspress Group yhdisti piirissään toimineen Eesti Ajalehed Eesti Päevalehteen. Näin syntyi suuri Eesti Päevaleht-lehtitalo, johon kuuluvat Eesti Päevaleht, Maaleht ja Eesti Ekspress. Maaliskuussa 2012 tähän yhdistettiin vielä Delfi.ee-uutisportaali tehden näin Eesti Päevalehdestä merkittävän mediaportaalin Virossa, johon median digitalisoitumiskehitys on myös vaikuttanut.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]