Edmund Cartwright

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edmund Cartwright 2.jpg
Edmund Cartwright
Cartwright Edmund signature.jpg

Edward (Edmund) Cartwright (24. huhtikuuta 174330. lokakuuta 1823) oli brittiläinen kirkonmies ja kutomakoneen keksijä.

Elämä ja saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cartwright kävi kuningatar Elisabetin perustamaa koulua Wakefieldissä ja opiskeli Oxfordin yliopistossa, ja hänestä tuli Englannin kirkon kappalainen. Uransa hän aloitti Goadby Marwoodin seurakuntapappina Leicestershiressä. Vuonna 1783 hän oli vanhempana pappina Lincolnin tuomiokirkossa Lincolnshiressä.

Kutomakone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kutomakone vuodelta 1890.

Cartwright keskittyi kudonnan mekanisointiin. Kehruukone ja teollinen valmistus oli jo olemassa. Hän suunnitteli ensimmäisen kutomakoneensa vuonna 1784 ja patentoi sen 1785, mutta se osoittautui arvottomaksi. Vuonna 1789 hän patentoi uudenlaiset kangaspuut, jotka toimivat perustana hänen myöhemmille keksinnöilleen. Jotta kangaspuiden mekanisointi olisi taloudellisesti järkevää, yksittäisen koneen ei pitäisi vaatia omaa käyttäjää tai koneen tuottavuuden pitäisi olla huomattavasti suurempi kuin normaalien kangaspuiden. Cartwrightia avusti kehitystyössä Zach Dijkhoff -niminen vanhempi mies.

Cartwright lisäsi kangaspuihin positiivisen irrotusliikkeen, loimilankojen ja kudelangan pysäytyksen ja loimenlankojen asetuksen kangaspuiden ollessa toiminnassa. Hän aloitti kutomon Doncasterissa, käytti näitä kangaspuita ja huomasi niissä monia puutteita. Hän yritti parantaa koneen toimintaa monin tavoin, kuten lisäämällä akselin, jossa oli epäkeskisiä pyöriä vaikuttaakseen loimirimoihin (niisivarsiin) eri tavalla, parantamalla lyöntimekanismia, lisäämällä pysäytysmekanismin lopettamaan toiminnan, kun sukkulan ei onnistunut saapua sukkulapesään, estämällä sukkulan kiertyminen sen ollessa pesässä ja kiristämällä kangasta automaattisesti toimivilla ohjaimilla. Cartwrightin tuotantolaitos joutui ulosmitatuksi omistajiltaan 1793.

Vuonna 1792 Cartwright sai viimeisen kutomateknisen patentin, jossa esiteltiin useilla sukkulapesillä varustetut kangaspuut ruutukuvioiden ja vinoraitojen tekemistä varten. Hänen työnsä olivat kuitenkin tuloksettomia, sillä tuli ilmeiseksi, ettei millään, vaikka kuinka täydellisellä mekanismilla voisi onnistua niin kauan kuin loimilankojen asetus oli mahdollista vain kudonnan keskeydyttyä. Hänen yrityksensä tehdä loimiasetus kudonnan aikana epäonnistuivat. Vuonna 1803 tämän ongelman ratkaisi William Radcliffe avustajansa Thomas Johnsonin kanssa keksimällä loimikehyksen ja lisäämällä räikkämekanismin kankaan siirtoon.

Vuonna 1790 Manchesteriin yritettiin rakentaa tehdas, jossa olisi ollut 500 Cartwrightin kutomakonetta, mutta tehdas paloi, kun siellä oli vasta 30 konetta sisällä. Palon syynä oli todennäköisesti tuhopoltto, jonka takana oli kangaspuiden käyttäjien pelot. Menestymisnäkymät eivät olleet riittävät, jotta tehdas olisi pystytetty uudelleen.

Vuonna 1809 Cartwright sai parlamentilta 10 000 Englannin punnan palkinnon keksinnöistään. Vuonna 1821 hänet valittiin Royal Societyn jäseneksi.[1]

Villan koneellinen karstaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edmund Cartwrightin köyden punontakone

Cartwright patentoi myös villankarstauskoneen vuonna 1789 ja köydenpunontakoneen vuonna 1792. Hän myös suunnitteli höyrykoneen, joka toimi alkoholilla veden sijasta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Library and Archive Catalogue Royal Society. Viitattu 21 December 2010.
  2. Encyclopaedia Britannica 11th ed. (1911). Encyclopaedia Britannica Company, Cambridge, Englanti.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]