East Side Gallery

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eräs East Side Galleryn tunnetuimmista maalauksista, Dmitri Vrubelin Jumalani, auta minua selviämään tästä kuolettavasta rakkaudesta, joka perustuu kuuluisaan Leonid Brežneviä ja Erich Honeckeria esittävään valokuvaan.

East Side Gallery on Berliinin Friedrichshainin kaupunginosassa säilytetty 1,3 kilometrin mittainen pätkä Berliinin muuria, joka on täytetty eri taiteilijoiden tekemillä maalauksilla. Se toimii nykyisin samanaikaisesti eräänlaisena ulkoilmagalleriana ja historiallisena muistomerkkinä. Se on suosittu nähtävyys ja jotkin sen maalauksista ovat muodostuneet lähes ikonisiksi kuviksi. East Side Gallery sijaitsee Mühlenstrasse-kadun varrella suunnilleen Berlin Ostbahnhofin ja Oberbaumbrücken välillä, missä Berliinin muuri kulki Spreejoen itärantaa seuraten.

Muurinpätkä täytettiin alun perin maalauksilla tammikuussa 1990, pari kuukautta muurin murtumisen jälkeen. Siinä missä muurin Länsi-Berliinin puoleinen sivu oli jo entuudestaan täynnä graffiteja, suljetulla raja-alueella sijainnut Itä-Berliinin puoleinen sivu oli säilynyt koskemattomana. Kaikkiaan 118 taiteilijaa 21:stä maasta loi tälle paikalle suuren taideteosten sarjan, joka toimi samalla kannanottona muurin edustamaa väkivaltaa ja sortoa vastaan. Kuvia on kaikkiaan 106. Se on maailman suurin ulkoilmagalleria.[1] Kokonaispituus on 1 316 metriä.[2] Nykyisin se on myös yksi harvoja Berliinin muurista säilytettyjä osia.[1]

Kuvitettu osa muuria julistettiin jo vuonna 1991 suojeltavaksi. Huonoon kuntoon päässyt East Side Gallery restauroitiin vuonna 2009, jolloin 100 maalausta luotiin uudelleen ja 87 taiteilijaa maalasi työnsä kokonaan uudestaan alkuperäisten paikalle.[3] Muurin ja Mühlenstrassen välinen alue muutettiin vuosina 2006–2009 yhteensä 3,7 hehtaarin laajuiseksi pitkäksi ja kapeaksi puistoksi.[4] Vuonna 2013 East Side Galleryn muurista purettiin 20 metrin pätkä paikallisen rakennushankkeen tieltä berliiniläisten vastustuksesta huolimatta.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Berliner Mauer, Grenzmauerabschnitte und Wachtürme (Arkistoitu – Internet Archive) (saksaksi) Denkmale in Berlin: Denkmaldatenbank. Viitattu 4.8.2014.
  2. East Side Galley (englanniksi) Visit Berlin. Viitattu 4.8.2014.
  3. Geschichte (saksaksi) Eastsidegallery-berlin.de. Viitattu 8.10.2021.
  4. East-Side-Gallery (saksaksi) Berlin.de (Internet Archive). Viitattu 4.8.2014.
  5. Kate Connolly: Berlin Wall protests stall East Side Gallery demolition work (englanniksi) The Guardian 1.3.2013. Viitattu 4.8.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]