Berlin Ostbahnhof

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Berlin Ostbahnhof
Perustiedot
Lyhenne BHF, S-Bahn-lyhenne BOSF
Sijainti 52°30′36″N, 13°26′05″E
Osoite Am Ostbahnhof, Berlin
Avattu 1842
Liikenne
Kaukoliikenne kyllä
Paikallisjunat S3, S5, S7, S75, S9
Asemarakennus
Lipunmyynti kyllä
Ratapiha
Raiteisto 9 laituriraidetta
2 läpimenevää raidetta
Aseman sisätiloja
Aseman sisätiloja

Berlin Ostbahnhof on rautatieasema Saksan pääkaupungissa Berliinissä. Asema sijaitsee Friedrichshain-Kreuzbergin kaupunginosassa, ja sen nimi on muuttunut vuosien saatossa usein. Vuodesta 1987 vuoteen 1998 aseman nimenä oli Berlin Hauptbahnhof. Yhdessä Zoologischer Gartenin kanssa Ostbahnhof oli kaupungin tärkein rautatieasema, mutta uuden päärautatieaseman avauduttua toukokuussa 2006 on Ostbahnhof menettänyt merkitystään, koska etelän junat alkoivat käyttää Tiergartenin rautatietunnelia ja ne ohittavat Ostbahnhofin aseman.

Asema avattiin vuonna 1842, ja sen nimenä oli aluksi Frankfurter Bahnhof (Frankfurtin-rautatieasema). Tuolloin asema oli päätepiste Frankfurtiin vievälle rautatielle. Ensimmäinen asemarakennus sijaitsi hieman nykyisestä pohjoiseen. Vuonna 1845 asema nimettiin uudelleen Niederschlesisch-Märkischer Bahnhofiksi (Ala-Sleesia-Brandenburgin-rautatieasema). Kun alueen rautatiet siirtyivät Preussin hallintaan 1852, aseman nimeksi tuli Schlesischer Bahnhof (Sleesian-rautatieasema). Asema rakennettiin uudelleen nykyiselle paikalleen vuonna 1882, kun kaupungin läpi kulkevan rautatien rakennustyöt alkoivat. Rata valmistui 1886. Tämän radan kahdesta raiteesta tuli myöhemmin osa S-Bahnin pääväylää. Asemalle ei ole ollut metroyhteyttä, joskin sellainen on suunnitteilla.

Näkymä laitureilta länteen.

Asema tuhoutui pahoin toisessa maailmansodassa. Sodan jälkeen asema avattiin korjattuna uudelleen. Vuonna 1950 DR nimesi aseman Ostbahnhofiksi (Itäinen rautatieasema), sillä Sleesia oli osa Puolaa.

Saksojen jakamisen jälkeen Ostbahnhof oli toinen Itä-Berliinin päärautatieasemista – toinen oli Lichtenbergissä. Berliinin muuri sijaitsi vain 200 metrin päässä Ostbahnhofista; tämä osa on nykyisin pisin jäljellä oleva pätkä, ja se on museoitu. Ennen sotaa pystytetty rakennus purettiin vuonna 1987, ja asemakompleksi rakennettiin kaupungin päärautatieasemaksi (Berlin Hauptbahnhof). Suunnitelmana oli myös hotelli neuvostoliittolaisille arvohenkilöille, mutta vain osa tästä valmistui ennen Berliinin yhdistymistä 1990. Osittain valmistunut hotelli purettiin 1990-luvun alussa.

Nimi Hauptbahnhof säilyi käytössä pitkään Berliinin yhdistymisen jälkeenkin vuoteen 1998, jolloin nimi vaihtui takaisin Berlin Ostbahnhofiksi. Vuotta myöhemmin alkoivat aseman purkutyöt ja uudelleenrakennus, joka valmistui 2002. Pieniä osia 1980-luvulta on vielä olemassa, lukuun ottamatta hallinnollisia tiloja, osaa julkisivusta sekä osia laiturialueesta.selvennä

S-Bahn, paikallisjunat sekä kaukojunat pysähtyvät asemalla; vaikka moni InterCityExpress- ja Intercity-vuoro ei enää pysähdykään uuden päärautatieaseman vuoksi, on Ostbahnhof tärkeä itäisen Berliinin solmukohta.

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.