ETSI

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
  täysjäsenet
  liitännäisjäsenet
  tarkkailijat

ETSI (lyhenne engl. sanoista European Telecommunications Standards Institute[1]) on riippumaton, voittoa tavoittelematon eurooppalainen telealan standardisoimisjärjestö. Sen perusti CEPT vuonna 1988. ETSI:n tähänastisiin saavutuksiin kuuluu esimerkiksi GSM-matkapuhelinstandardien kehitys.

ETSI luo standardeja niin laitevalmistajien kuin verkko-operaattoreidenkin tarpeisiin muun muassa telekommunikaation, mediajakelun sekä lääkinnällisten laitteistojen aloilla. ETSI:llä on 696 jäsentä 62 maasta (tai osavaltiosta), niin Euroopassa kuin sen ulkopuolellakin. Jäseniin kuuluu toimijoita telekommunikaatio-alan kaikilta osa-alueilta, aina laitevalmistajista ja operaattoreista palveluntarjoajiin ja tutkimuslaitoksiin.

ETSI:n päämaja sijaitsee Sophia Antipolis -teknologiakeskittymässä Ranskassa.[2] Rahoituksensa järjestö saa muun muassa jäseniltään. Valtiollisten toimijoiden jäsenmaksu on suhteessa maan bruttokansantuotteeseen, yritysten jäsenmaksu riippuu liikevaihdosta, lisäksi sillä on tuloja kaupallisesta toiminnasta.[3] vuonna 2005 sen vuotuinen budjetti oli yli 20 miljoonaa euroa. Noin 40 % rahoituksesta menee kuluihin, loput 60 % käytetään erilaisiin projekteihin ja ohjelmiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]