ENC

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ENC-kartta (NOAA)

ENC (engl. Electronic Navigational Chart) on kansallisen merikarttalaitoksen julkaisema virallinen vektorimuotoinen elektroninen merikartta, joka noudattaa kansainvälistä IHO S-57 -standardia ja jolle on järjestetty päivityspalvelu.[1] Sitä käytetään laivojen ECDIS-laitteissa täydentämään ja jopa korvaamaan paperista merikarttaa.

Viralliseksi ENC-kartan tekee sen julkaisija, luotettava jakelu ja päivityspalvelu. ENC-karttoja voivat julkaista vain kansalliset merikarttalaitokset tai niiden hyväksymät tuottajat. Luotettava jakelu tarkoittaa ENC-aineiston toimittamista laivojen ECDIS-laitteisiin suojattuna IHO S-63 -standardin mukaisesti. Näin aluksilla voidaan varmistua kartta-aineiston alkuperäisyydestä.

Suomen merialueilta kartat tuottaa Liikennevirasto. Niiden jakelupalvelusta huolehtii useiden eurooppalaisten merikarttalaitosten yhdessä ylläpitämä PRIMAR -nimellä toimiva jakelukeskus Norjassa.

Vain virallinen digitaalinen merikartta-aineisto on ENC:tä. Muita sähköisessä muodossa olevia karttoja kutsutaan digitaalisiksi merikartoiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elektroniset merikartat Liikennevirasto. Viitattu 8.5.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.