Dulcinea

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dulcinea, 1957, Madrid.

Dulcinea Tobosolainen (esp. Dulcinea del Toboso), usein pelkkä Dulcinea, on Miguel de Cervantesin romaanin Don Quijote (1605) henkilö. Dulcinea ei itse varsinaisesti esiinny romaanissa, mutta häneen viitataan jatkuvasti mielisairaan ritari Don Quijoten intohimoisen rakkauden kohteena.

Dulcinea on tavallinen maalaistyttö, oikealta nimeltään Aldonza Lorenzo, jota Don Quijote pitää maailman kauneimpana. Don Quijote ei kuitenkaan ole koskaan nähnyt häntä, ja on ilmeisesti myös kuvitellut tytön olemassaolon. Don Quijoten aseenkantaja Sancho Panza tajuaa isäntänsä mielenvikaiseksi, mutta ei tohdi jättää tätä.

Nimi Dulcinea tulee sen ajan espanjasta ja viittaa ”suloisuuteen”. Toisin kuin alkuperäisessä romaanissa, Dulcinea todella esiintyy joissain elokuvissa, näytelmissä ja oopperoissa. Hänen rooliaan ovat esittäneet muun muassa Sophia Loren, Joan Diener ja Vanessa Williams.

Dulcinean oikea nimi on musikaalissa The Man of La Mancha (1965) Aldonza. Lisäksi nainen esiintyy ranskalaisen Jules Massenetin oopperassa Don Quichotte.

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.