Duck Laken taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Duck Laken taistelu
Osa Saskatchewanin kapinaa
Taiteilijan näkemys taistelusta
Taiteilijan näkemys taistelusta
Päivämäärä:

26. maaliskuuta 1885

Paikka:

Nykyinen Saskatchewan, Kanada

Lopputulos:

Métisien voitto

Osapuolet

 Kanada

Saskatchewanin väliaikaishallitus (Métisit)

Komentajat

Leif Crozier

Gabriel Dumont

Vahvuudet

90

150–200

Tappiot

12 kuollutta,
10 haavoittunutta[1]

6 kuollutta

Duck Laken taistelu oli 26. maaliskuuta 1885 käyty taistelu Saskatchewanin provinssissa, Kanadassa. Taistelu oli ensimmäinen sarjassa taisteluita Kanadan viranomaisten ja paikallisten intiaanien välillä. Saskatchewanin kapinan katsotaan saaneen alkunsa Duck Laken taistelusta.

Joukkojen ensimmäinen kohtaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

25. maaliskuuta joukko métis- ja First Nations -taistelijoita Louis Rielin ja Gabriel Dumontin johdolla valtasivat Hillyard Mitchellin omistaman kauppa-aseman lähellä Duck Lakea. Kanadan ratsupoliisin ylipäällikkö Leif Crozier sai tiedon mahdollisesta valtauksesta ja lähetti pienen yksikön hankkimaan tarvikkeita ennen mahdollista valtausta. Saavuttuaan kauppa-asemalle he havaitsivat tulleensa myöhässä ja perääntyivät takaisin Fort Carltonin linnoitukseen vihollisen suuren ylivoiman vuoksi. Crozier varusti suuremman joukon alueen poliiseista ja sotilaista, ja heillä oli mukanaan myös 7 paunan kaliiperinen kanuuna.[2] Métisit tiesivät sotilaiden tulosta, ja Dumont määräsi joukot järjestettäväksi noin 3,5 kilometrin päähän kauppa-asemasta.

Taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukot kohtasivat seuraavana päivänä. Osapuolet kiistelivät jonkin aikaa. Duck Laken taistelu alkoi lopulta ammuskelusta, mutta nykyään ei ole tiedossa, kumpi osapuoli aloitti ammuskelun. Kanadan joukot joutuivat pian alakynteen ja hajaantuivat metsään. Dumont haavoittui taistelussa ja hän luovutti komennon veljelleen Édouardille. Métisit ryhtyivät jahtaamaan pakenevia hallituksen joukkoja, mutta Riel kutsui heidät takaisin ja totesi riittävästi verta vuodatetun, mikä todennäköisesti esti taistelun muuttumisen verilöylyksi.[3] Ratsupoliisin joukot pakenivat takaisin Fort Carltonin linnoitukseen, jonka he tosin hylkäsivät pari päivää myöhemmin ja peräytyivät lopulta Prince Albertin kaupunkiin, jossa he pysyivät Saskatchewanin kapinan loppuun saakka.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Duck Lake North-West Mounted Police. Viitattu 30.11.2009. (englanniksi)
  2. L. N. F. Crozier - A Biography Virtual Museum of Canada. Viitattu 30.11.2009. (englanniksi)
  3. Roderick C. Macleod: Dumont, Gabriel University of Toronto. Viitattu 30.11.2009. (englanniksi), (ranskaksi)