Drusus Julius Caesar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Drusus

Drusus Julius Caesar (7. lokakuuta[1] n.14 eaa. – 14. syyskuuta 23 jaa.) oli antiikin roomalainen aristokraatti. Hänen isänsä oli Tiberius ja hänen äitinsä Vipsania Agrippina. Hän sai lisänimen "Caesar" vuonna 4 jaa. Augustuksen adoptoitua Tiberiuksen. Sitä ennen hänen nimensä oli Nero Claudius Drusus. Samoihin aikoihin Drusus meni naimisiin serkkunsa Livillan kanssa. Pari sai kolme lasta: kaksoset Germanicuksen, joka kuoli lapsena, ja Tiberius Gemelluksen sekä tyttären Julia Livian.

Drusus oli sotilasuralla. Augustuksen kuoleman jälkeen hän onnistui kukistamaan kapinan Pannoniassa. Hänen sotaretkensä Illyriassa vuosina 17-20 toi hänelle ovation.[2] Oxford Classical Dictionary, hakusana "Iulius (RE 136) Caesar (1), Drusus"</ref> Hän oli kahdesti konsulina: vuonna 15, ja 21 yhdessä Tiberiuksen kanssa. Yhdessä Germanicuksen kanssa he olivat Tiberiuksen perillisiä. He olivat hyvissä väleissä.* [3] Germanicus kuitenkin kuoli vuonna 19, jonka jälkeen Drusus oli selkeästi Tiberiuksen seuraaja. Vuonna 22 Drusukselle myönnettiin kansantribuunin oikeudet. Drusus oli suosittu, mutta mahdollisesti väkivaltainen luonteeltaan.[2]

Drusus ei tullut toimeen pretoriaanikaartin päällikkö Sejanuksen kanssa. Drusus kuitenkin kuoli vuonna 23 jättäen Tiberiuksen vaille selkeää seuraajaa. Sejanuksen kukistuttua vuonna 31 väitettiin Drusuksen vaimon Livillan olleen Sejanuksen rakastaja ja myrkyttäneen Drusuksen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Drusus Jr livius.org. Viitattu 29.2.2012.
  2. a b Hornblower, Spawforth & Eidinow: The Oxford Classical Dictionary. Oxford University Press, 2012. ISBN 9780199545568.
  3. Smith, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology > v. 1, page 1087 – Drusus Caesar


Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.