Julia (Drusus nuoremman tytär)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Julia Livia (kuoli 43) oli roomalainen ylhäisönainen. Hänen isänsä oli Tiberiuksen poika Drusus Julius Caesar, ja äiti Livilla. Hän oli kahdesti naimisissa. Ensimmäisen kerran hän avioitui vuonna 20 Nero Julius Caesarin kanssa, joka oli Germanicuksen vanhin poika. Julian isän kuoltua Livilla ja Agrippina maior kilpailivat kumman pojasta tulisi Tiberiuksen perillinen. Livillan tukena oli Sejanuksen, joka oli hänen rakastajansa. Julia kertoi äidilleen miehensä harkitsemattomista lausahduksista, jotka Livilla kertoi Sejanukselle. Sejanus taas kertoi ne Tiberiukselle mustamaalatakseen Neroa ja onnistui lopulta vakuuttamaan keisarin. Vuonna 29 Tiberius lähetti senaatille kirjeen, jossa syytti Neroa ja tämän äitiä Agrippinaa keisaria vastaan juonittelusta. Nero karkotettiin Ponzan saarelle ja Agrippina Pandaterian saarelle.

Vuonna 33 Tiberius naittoi Julian Gaius Rubellius Blandukselle, joka oli vuoden 18 consul suffectus. He saivat ainakin yhden pojan Rubellius Plautuksen. Vuonna 43 Julia teloitettiin enonsa Claudiuksen käskystä, mahdollisesti Messalina suostutteli Claudiuksen siihen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Marjorie Lightman, Benjamin Lightman: A to Z of ancient Greek and Roman women. Infobase Publishing, 2007. ISBN 9780816067107.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lightman, hakusana "Julia (8)"