Drum’n’bass

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Drum'n'bass)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Drum’n’bass
Alkuperä jungle, breakbeat hardcore, hip hop, darkcore, dub, dancehall, raggamuffin, tekno
Alkuperämaa Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Kehittymisen
ajankohta
1990-luku
Tyypillisiä
soittimia
syntetisaattori, rumpukone, sekvensseri, kosketinsoitin, sampleri, tietokone, DAW
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
Suuntaukset:
darkstep, drumfunk, hardstep, jump-up, liquid drum’n’bass, minimal drum’n’bass, neurofunk, techstep
Fuusiogenret:
dancestep, drumstep, jazzstep
Kehittyneet tyylilajit:
chillstep, dubstep
Goldie, tunnettu drum’n’bass -artisti

Drum’n’bass (kutsutaan myös nimillä Drum and Bass, D'n'B, D&B tai DnB) on elektronisen musiikin tyylilaji, joka on junglen kehittynein muoto. Drum’n’bass, alkuperältään Ison-Britannian hardcore- ja rave-skenen vesa, sai alkunsa kun ihmiset sekoittivat keskenään reggae-bassolinjoja nopeutettujen hiphop-rumpukuvioiden ja teknosta saatujen vaikutteiden kanssa. Pioneereista kuten DJ General Levystä ja muista DJ’istä tuli drum’n’bassin tähtiä, jota vielä silloin kutsuttiin nimellä ”jungle”. Tuottajat kuten Goldie ja 4 Hero muuttivat musiikin tyyliä ja käänsivät sen enemmän instrumentaaliseen suuntaan, synnyttäen alagenrejä ja liikuttaen genreä lähemmäs teknoa. Joitain tunnetuimpia artisteja ovat esimerkiksi Pendulum, Shy FX, Ed Rush & Optical, LTJ Bukem, Goldie, Brainshocker, 4 Hero ja Roni Size. Näistä Pendulum edustaa uuden tyylisuunnan drum’n’bass:ia, jota ivallisesti alettiin kutsua clownstepiksi johtuen yhtyeen leikkimielisistä melodioista. Nimitys on lähtöisin brittiläiseltä Dogs On Acid -keskustelufoorumilta.

Drum’n’bassille erikoislaatuista on sen tempo, joka on yleensä 160–180 BPM, eli verrattain korkea. Varsinkinkin atmosfäärisessä drum’n’bassissa rytmin nopeus on yleensä tuplaten korkea verrattuna kappaleen elementteihin. Valtavirta-artistien tuotosten nopeus on keskimääräisesti noussut tasaisesti 90-luvulta lähtien. Nykyään monet uudemmat artistit ovat alkaneet uudelleen tuottamaan kappaleita lähempänä alkuaikojen nopeuksia. Tästä esimerkkinä muun muassa verrattain uusi tyylisuunta dubstep, jonka nopeudet pyörivät 140:n BPM paikkeilla.

Jungle-musiikki, alkuperät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskittyen melkein kokonaan Englantiin, drum’n’bass (silloin nimellä ”jungle”) tuli esiin 1990-luvun alussa. Se on yksi rytmisesti monimutkaisimmista tanssimusiikin muodoista, sisältäen todella nopeita polyrytmejä ja rikkobiittejä (engl. breakbeat). Usein se on kokonaan instrumentaalista – koostuen vain nopeista rumpukoneista ja matalasta bassosta. Kuten sen nimi kertoo, junglessa on enemmän reggae-, dub- ja R’n’B-vaikutteita kuin yleensä hardcoressa – siksi jotkin kriitikot väittivät että musiikki oli mustien teknomuusikoiden ääni. Kuten useimmat tanssimusiikin genret, jungle on pääasiassa ”12-tuumainen” genre, joka on tehty pienelle ja omistautuneelle yleisölle, vaikka Goldie ja hänen vuoden 1995 debyyttialbuminsa Timeless ennustivat yleisempää viehätystä musiikkia kohtaan. Myös 4 Hero:n Two Pages-albumi keräsi jonkin verran valtavirran suosiota.

Roni Size voitti vuonna 1997 Mercury Music Prizen tuplalevyllään New Forms.

Tuhannet artistit alkoivat sekoittaa rikkobiittejä ja vaikutteita muun muassa jazzista, elokuvamusiikista, ambientista ja trip-hopista. Näin on saatu syntymään monia drum’n’bassin alagenrejä, kuten jazzahtava liquid funk, scifi-elokuvista vaikutteita saanut synkkä neurofunk, vanhan ajan darkcore-junglesta kehittynyt darkstep sekä trip-hopista ja ambientista vaikutteensa ottanut atmosfäärinen drum’n’bass (atmospheric drum’n’bass), jossa on hyvin kevyt ja leijuva äänimaisema. Edellä mainituista genreistä suomalaisia esimerkkejä ovat muun muassa Jontey (liquid funk), Taajuus (darkstep) sekä kansainvälisestikin mainetta saaneet Fanu (jungle) Muffler (Drum and bass), Physics (Drum and bass) Contour (Liquid funk), L.A.O.S (Drum & Bass / Jungle / Powerpop), Kaleb (Drum & Bass) ja Resound (Drum and bass). Niin kuin muillakin elektronisen musiikin genreillä, myös drum’n’bassilla on useita alagenrejä, joista suurimman osan rajat ovat todella häilyviä. Monet drum'n'bass -kappaleet voivatkin sisältää elementtejä monista eri tyylisuunnista.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Drum’n’bass.