Drayson Bowman

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Drayson Bowman
Drayson Bowman 2013-2.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 8. maaliskuuta 1989 (ikä 30)
Grand Rapids
Kansallisuus Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Jääkiekkoilija
Pelipaikka keskushyökkääjä
Maila vasen
Pituus 183 cm
Paino 86 kg
Seura
Seura Montreal Canadiens
Sarja NHL
Pelaajaura
Pääsarjaura 2009–
Aik. seurat Carolina Hurricanes
NHL-varaus 72. varaus, 2007
Carolina Hurricanes

Drayson Bowman (s. 8. maaliskuuta 1989) on yhdysvaltalainen jääkiekkohyökkääjä, joka pelaa NHL-seura Montreal Canadiensissa. Hän on aiemmin pelannut Carolina Hurricanesissa, joka varasi Bowmanin 72. pelaajana vuoden 2007 varaustilaisuudessa.

Juniorina Bowman pelasi neljä kautta WHL-joukkue Spokane Chiefsissä. Hän voitti Chiefsissä Memorial Cupin vuonna 2008 ja hänet nimettiin WHL:n toiseen tähdistökentälliseen 2009. Hänen ammattilaisuransa alkoi kaudella 2009-2010, kun hän pelasi Carolinan AHL-yhteistyöjoukkueissa Albany River Ratsissa ja Charlotte Checkersissä. Kansainvälisellä tasolla Bowman on edustanut Yhdysvaltoja alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskisoissa 2009.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Junioriura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spokane Chiefs varasi Bowmanin WHL:ään kahdeksantenamilloin?. Hän debytoi Chiefsissa neljässä pelissä kaudella 2004-2005, josta hän vietti kuitenkin suurimman osan alemmalla sarjaportaalla KIJHL-joukkue Kimberley Dynamitersissa. Dynamitersissa hän teki 47 pelissä 29 maalia ja yhteensä 59 pistettä. Hänet nimettiin Eddie Mountain -divisioonan vuoden tulokkaaksi. Bowman liittyi Chiefsiin kokonaan kaudeksi 2005-2006 ja teki 34 pistettä (17+17) 72 pelissä (WHL:n pistepörssin 17. eniten pisteitä tehnyt tulokas). Hänet nimettiin vuoden tulokkaaksi. Chiefs sijoittui läntisen konfrenenssin viimeiseksi, eikä päässyt pudotuspeleihin.

Bowman aloitti kauden 2006-2007 WHL:n yhdeksänneksi parhaaksi rankattuna lupauksena. Hän pelasi CHL:n parhaiden lupausten otteluun. Kauden puolessavälissä Bowman oltiin listattu pohjoisamerikkalaisten pelaajien 44. pelaajaksiselvennä. Hän paransi pistemääräänsä tehden 24 maalia ja 43 pistettä 61 ottelussa. Hän pelasi ensimmäisen kerran WHL:n pudotuspelejä Chiefsin sijoituttua neljänneksi U.S. Divisioonassa. Kuudessa pudotuspeliottelussa Bowman kirjautti tehot 2+5=7. Chiefsin tiputti ensimmäisen kierroksen jälkeen Everett Silvertips. Ennen NHL:n vuoden 2007 varaustilaisuutta Bowman oli noussut ennakkoarvioinneissa pohjoisamerikkalaisten kenttäpelaajien sijalle 36. Carolina Hurricanes varasi Bowmanin lopulta numerolla 72.

Varauksensa jälkeen Bowman otti osaa ensimmäiseen NHL:n harjoitusleiriinsä syyskuussa 2007, mutta palasi Spokaneen pelaamaan junioritasolla. Kolmannella täydellä WHL:ssä pelaamallaan kaudella Bowman oli joukkueensa paras pistemies tehden 66 ottelussa 82 pistettä. 42 maalillaan hän sijoittui liigan jaetulle neljännelle sijalle. Bowman teki joukkuestaan eniten pisteitä myös pudotuspeleissä, jossa iski 20 pistettä 21 otteluun. Chiefs voitti Ed Chynoweth Cupin eli WHL:n mestaruuden. Liigan mestaruuden turvin Chiefs sai osallistui Memorial Cupiin Kitchenerissä, Ontariossa. Turnauksen avauspelissä Bowman iski hattutempun jatkoajalla 5-4 voitetussa ottelussa Belleville Bullsia vastaan. Bowmanille merkittiin maali turnauksen kaikissa neljässä ottelussa. Hän teki voittomaalit molemmissa otteluissa Kitchener Rangersia vastaan. Chiefs ja Rangers kohtasivat lohkovaiheessa ja finaalissa. Chiefs voitti Memorial Cupin finaalissa Kitchenerin maalein 4-1. Bowman teki neljässä pelaamassaan ottelussa kuusi maalia, jolla voitti maalipörssin. Pistepörssissä hän sijoittui kahdeksalla pisteellään kolmanneksi Kitchener Rangersin pelaajien Justin Azevedon ja Matt Halischukin jälkeen. Lisäksi Bowman nimettiin Memorial Cupin tähdistökentälliseen.

Memorial Cupissa menestymisen jälkeen 31. heinäkuuta 2008 Bowman solmi Carolina Hurricanesin kanssa kolmen vuoden tulokassopimuksen 2,06 miljoonalla dollarilla. Viimeisen kautensa Chiefsissä Bowman pelasi 2008-2009. Hänet nimettiin Jared Spurgeonin ja Seth Comptonin kanssa varakapteeneiksi Justin McCraen taakse. Bowman nimettiin WHL:n ja CHL:n viikon pelaajaksi, kun hän oli tehnyt 12 pistettä kolmeen peliin 1. helmikuuta 2009 loppuneella viikolla. Seuraavassa kuussa hän ansaitsi uudelleen viikon pelaajan tittelin tekemällä kahdeksan pistettä kahdessa pelissä 15. maaliskuuta 2009 loppuneella viikolla. Hän teki kauden aikana 47 maalia, jolla sijoittui liigan maalipörssin neljänneksi. Lisäksi hän teki junioriuransa piste-ennätyksen parantaessaan edellisen kauden pistemäärää yhdellä. Hän oli toisena vuotena peräkkäin joukkueensa paras pistemies. Hänet nimettiin toiseen tähdistökentälliseen yhdessä joukkuetoverinsa maalivahti Dustin Tokarskin kanssa. Bowman ja Chiefs eivät pystyneet puolustamaan WHL:n ja CHL:n mestaruuksiaan, kun joukkue hävisi toisen kierroksen seitsemännessä ottelussa Vancouver Giantsille. Spokanen tippuminen päätti Bowmanin junioriuran. Hän lähti Chiefsistä joukkueen kaikkien aikojen viidenneksi parhaana maalintekijänä 136 osumalla. Eniten maaleja Chiefsissä tehneellä Pat Falloonilla osumia on vain kymmenen enemmän. Lisäksi hänellä on 269 pelissä 114 syöttöpistettä ja yhteensä 250 pistettä.

Ammattilaisura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viimeisen WHL:ssä pelatun kauden jälkeen Bowman kutsuttiin Carolinaan kesken heidän pudotuspelien. Carolina eteni itäisen konfrenenssin finaaleihin asti, jossa Pittsburgh Penguins tiputti sen suoraan neljässä ottelussa. Seuraavalla kaudella Bowman pelasi Carolinan AHL:ssä pelaavassa yhteistyöseura Albany River Ratsissa. Ensimmäisen ammattilaismaalinsa hän teki heti debyytissään Albanyssa 3. lokakuuta 2009, kun joukkue hävisi 6-3 Manchester Monarchsille. Kauden keskellä Carolina kutsui Bowmanin ylös ja hän teki debyyttinsä NHL:ssä 16. tammikuuta 2010. Hän pelasi kymmenen minuuttia ja laukoi kerran maalia kohti, kun Carolina hävisi lukemin 5-3 Atlanta Thrashersille. Bowman palasi AHL:ään ja Albanyyn, josta hänet kutsuttiin takaisin ylös NHL:ään 24. maaliskuuta Tuomo Ruudun loukkaantumisen vuoksi. NHL-komennuksen aikana Bowman teki ensimmäisen ja toisen NHL-maalinsa 6. huhtikuuta Tampa Bay Lightningin maalivahti Antero Niittymäen selän taakse, kun Carolina voitti Tampa Bayn maalein 8-5. Ottelu oli Bowmanille uran seitsemäs NHL:ssä. Kauden 2009-2010 aikana hän teki yhdeksässä pelissä kaksi maalia ja pelasi keskimäärin 12 minuuttia per ottelu. Carolinan päävalmentaja Paul Maurice kehui Bowmanin ensimmäisen NHL-komennuksen aikana hänen omaavan hyvät kädet ja loistavan peliälyn. Carolina sijoittui itäisen konfrenenssin 11. joukkueeksi, eikä päässyt pudotuspeleihin. Bowman palasi River Ratsiin pelaamaan pudotuspelejä. AHL:ssä hän teki runkosarjan 56 pelissä 17 maalia ja 32 pistettä. Hän oli 31. tulokkaiden pistepörssissä ja 10. River Ratsin joukkueen sisäisessä pistepörssissä. Bowman teki kahdeksassa pudotuspeliottelussa yhdeksän pistettä. Hän sijoittui tulokkaiden pistepörssin viidenneksi ja oli River Ratsin eniten pisteitä tehnyt pelaaja. Hershey Bears tiputti River Ratsin toisella kierroksella.

Bowman pelasi taas Carolinan harjoitusleirillä 2010-2011, mutta palasi kuukaudeksi AHL:ään. Carolinan vaihtaessa farmijoukkuetta, Bowman siirtyi uuteen yhteistyöseuraan Charlotte Checkersiin. Hän teki 30 pistettä 51 ottelussa kymmenenneksi sijoittuneessa Charlotten joukkueessa. Hänet kutsuttiin NHL:ään 10. maaliskuuta 2011. Hän pelasi jäljellä olevan kauden 2010-2011 aikana Carolinassa 23 ottelua, joissa kirjautti tililleen yhden syöttöpisteen. Keskimäärin hänelle kertyi jääaikaa 10 minuuttia ottelussa. Carolina ei päässyt pudotuspeleihin joten se palautti Bowmanin takaisin AHL:ään pelaamaan pudotuspelejä Charlotten kanssa. Hän teki 15 pelissä tehot 2+6=8. Charlotte tippui konfrenenssin finaaleissa Binghamton Senatorsille.

Bowman pysyi Charlottessa kauden 2011-2012 alussa hänen epäonnistuttuaan Carolinan harjoitusleirillä. Marraskuussa 2011 hänet kutsuttiin viideksi päiväksi Carolinaan. Seuraavassa kuukaudessa hänet kutsuttiin jälleen ylös ja hän teki kaksi maalia ottelussa Vancouver Canucksia vastaan 15. joulukuuta 2011. Maalit olivat hänen ensimmäiset NHL:ssä yli vuoteen ja kahdeksaan kuukauteen. Tämän jälkeen hän sai vielä kaksi NHL-komennusta ennen kauden loppua. 37 NHL-pelissä Bowman teki 13 pistettä Carolinassa ja AHL:ssä Charlottessa hän pelasi 42 peliä, joissa teki 26 pistettä. Kesäkaudella Bowman ei tehnyt Carolinan kanssa pidempää sopimusta säilyäkseen rajoitetusti vapaana agenttina sopimuksensa loppuessa.

Ensimmäisen kerran kokonaisen kauden NHL:ssä 2013-2014 pelannut Bowman siirtyi vapaaksi agentiksi, jonka jälkeen hän teki harjoitusleirillä try out -sopimuksen 2. syyskuuta 2014. 2. lokakuuta Bowman teki yhden vuoden kaksisuuntaisen sopimuksen Montrealin kanssa.

Maajoukkueura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bowman nimettiin Yhdysvaltojen maajoukkueeseen vuoden 2009 nuorten maailmanmestaruuskilpailuihin Ottawassa, Ontariossa. Hän liittyi maajoukkueeseen Chiefsin aikaisten joukkuetoverieidensa Tyler Johnsonin ja Mitchell Wahlin kanssa. Ensimmäisessä pelissään Saksaa vastaan Bowmanin nimi kuulutettiin maalintekijänä kahdesti. Kuudessa turnauksessa pelaamassaan ottelussa Bowman teki kolme maalia ja sai yhden syöttöpisteen eli teki yhteensä neljä pistettä sijoittuen joukkueen sijoittuessa viidenneksi. Yhdysvallat hävisi 5-3 Slovakian joukkueelle neljännesfinaalissa. Yhdysvallat voitti Tšekin jatkoajalla 3-2 ottelussa turnauksen viidennestä sijasta.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Drayson Bowman