Dorchester Heightsin linnoittaminen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dorchester Heightsin linnoittaminen
Osa Yhdysvaltain vapaussotaa
Vuonna 1902 valmistunut Dorchester Heights Monument.
Vuonna 1902 valmistunut Dorchester Heights Monument.
Päivämäärä:

Maaliskuu 1776

Paikka:

Dorchester Heights ja Bostonin alue

Lopputulos:

Brittiarmeijan tappio

Osapuolet

Iso-Britannia

Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat

Komentajat

William Howe

George Washington

Dorchester Heightsin linnoittaminen oli sotatoimi, joka johti Bostonin piirityksen päättymiseen Yhdysvaltain vapaussodassa ja brittiarmeijan vetäytymiseen kaupungista 17. maaliskuuta 1776.

Yöllä 4. maaliskuuta 1776 kenraali George Washington solutti joukkonsa Dorchester Heights -nimiselle harjulle, josta oli suora näköala Bostoniin. Yhdysvaltalaiset olivat tuoneet Henry Knoxin aloitteesta Ticonderogasta tykkejä, joiden avulla heidän asemansa paranivat huomattavasti. Yön aikana joukot asettivat 59 tykkiä asemiin uhaten kaupungissa ja satamassa olevia brittiasemia.

Washington oli toivonut kenraali William Howen joukkoineen joko vetäytyvän tai yrittävän vallata harjun. Alustavasti Howe oli määrännyt joukkonsa hyökkäykseen, joka olisi mahdollisesti toistanut Bunker Hillin miestappiot. Sää kuitenkin muuttui ennen hyökkäyksen alkamista lumimyrskyksi, ja sään parannuttua Howe oli muuttanut mielensä hyökkäyksen järkevyydestä.

Howe määräsi joukkonsa vetäytymään Halifaxiin, Kanadan Nova Scotiaan. Howe lähetti yhdysvaltalaisjoukoille viestin, että kaupunki säästettäisiin, jos britit saisivat vetäytyä rauhassa. Lopulta 17. maaliskuuta 1776 britit (mukanaan lukuisia lojalisteja) purjehtivat kohti Halifaxia ja kenraali Washington oli saanut ensimmäisen voittonsa vapaussodassa.

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.