Donburi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Donburi

Donburi (jap. , suom. kulho) on japanilainen "riisikulhoruoka", joka koostuu kerroksesta riisiä, jonka päällä on kerros hauduttamalla kalasta, lihasta tai vihanneksista valmistettavaa ja usein pataruokaa muistuttavaa täytettä.

Haudutusliemi vaihtelee vuodenajan, raaka-aineiden, alueen ja mieltymysten mukaan. Tyypillinen kastike koostuu dashi-liemestä, jota on maustettu soijalla ja mirinillä. Sekoitussuhteet vaihtelevat, mutta voimakkaanmakuista dashia käytetään yleensä kolmannes tai neljännes mirinin ja soijan määrästä. Oyakodonia varten suositellaan haudutusliemen pohjaksi dashia, jota on maustettu kevyellä soijakastikkeella, tummemmalla soijakastikkeella ja sokerilla. Gyudonia varten suositellaan vettä, jota on maustettu tummalla soijakastikkeella ja mirinillä.

Perinteiset donburi-variaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteisiä japanilaisia donburi-ruokia ovat:

Tamagodon - munakokkeli sekoitettuna makeaan donburi-kastikkeeseen ja tarjoiltuna riisipediltä

Oyakodon – haudutettua kanaa, munaa ja sipulia riisipedillä

Katsudon – leivitettyjä ja uppopaistettuja sianlihankyljyksiä (tonkatsu), sipulia ja munaa riisipedillä

Tenshindon – kiinalais-japanilainen erikoisuus, joka koostuu ravunlihamunakkaasta riisipedillä (nimi viittaa Tianjiniin Kiinassa)

Tekkadon – ohueksi leikattuja siivuja raakaa tonnikalaa riisin päällä. Maustettu tekkadonilla, joka valmistetaan voimakkaista mausteista ja/tai appelsiinikastikkeesta ja joka tavallisesti sisältää salottisipulia.

Negitorodon - toroa (rasvaista tonnikalaa) kuutioituna salottisipulin kanssa riisin päällä tarjoiltuna

Tendon – katkaraputempuraa ja vihanneksia riisillä

Gyudon - naudanlihaa ja sipulia riisillä

Unadonunagi no kabayaki (grillattu ankerias) riisillä

Halvat kiinalaisravintolat Japanissa tarjoavat usein chukadonia tai gomoku-chukadonia, jotka valmistetaan friteeratusta lihasta ja tarjotaan riisipedillä vihannesten kera. Vaikka nämä ruokalajit eivät kuulu virallisesti japanilaisen tai kiinalaisen keittiön ruokalajeihin, nämä hybridit kuitenkin kertovat jotakin donburin suosiosta Japanissa.

Donburi kotiruokana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Donburia voidaan valmistaa melkein mistä tahansa raaka-aineista. Edellisenä päivänä yli jääneet raaka-aineet tai syömättä jäänyt liha ja kasvikset voidaan kierrättää seuraavan päivän lounaaksi tai illalliseksi. Yksinkertainen kotitekoinen donburi-ateria voidaan valmistaa kuullottamalla sipuli kypsäksi ja lisäämällä haudutuskastiketta ja kanaa suupalan kokoisina paloina. Kanan sijaan voidaan käyttää muuta lihaa tai tofua. Mukaan voidaan lisätä salottisipulikuutioita tai sekoitettu muna. Valmiiksi hautunut ruoka kaadetaan tarjolle riisillä täytettyyn kulhoon, ja se syödään heti kuumana syömäpuikoilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tsuji, Shizuo. (1980). Japanilainen ruoanlaitto: Yksinkertainen taide. Kodansha International / Yhdysvallat, New York.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]