Dome C

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä Dome C:n alueella

Dome C on paikka Etelämantereen jääkuoren muodostamalla ylängöllä. Se sijaitsee Wilkesinmaan sisäosassa, 3 233 metriä merenpinnasta.

Dome C on eräs maapallon kylmimmistä paikoista. Vuotuinen keskilämpötila on −54,5 °C.[1] Kesäkuukausinakaan lämpötila harvoin on korkeampi kuin −25 °C ja talviaikaan pakkanen voi pudota −80 °C:een. Korkealla, keskellä jäätikköä sijaitsevalla alueella ei esiinny katabaattisia tuulia ja keskimääräinen tuulennopeus onkin vain 2,8 m/s. Paikalla on vuodesta 2005 lähtien toiminut italialais–ranskalainen tutkimusasema Concordia. Lähimmistä asutuista paikoista venäläinen tutkimusasema Vostok sijaitsee 560 kilometrin päässä ja rannikolla sijaitseva ranskalainen Dumont d'Urvillen tutkimusasema on 1 100 kilometrin päässä.

Tähtitieteellinen havaintopaikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dome C tarjoaa maailman parhaimpiin kuuluvat olosuhteet tähtitieteelliselle havaintotoiminnalle. Tyypillinen seeing alueella on 0,36±0,19" (kaarisekuntia). Tämä on huomattavasti parempi kuin Mauna Kean observatorioiden seeing ja alarajallaan lähellä parasta teoreettisesti mahdollista arvoa ilmakehässä tehtäville havainnoille. Paras paikalla hetkellisesti mitattu seing on 0,07", mikä on luultavasti maailmanennätys. Teleskooppi tulee kuitenkin sijoittaa riittävän korkeaan torniin, sillä lähellä jäätikön pintaa esiintyy merkittävää turbulenssia.

Aerosolihiukkasten puuttuessa lähes täysin, äärimmäisen kirkas ja läpinäkyvä ilma mahdollistaa tähtitieteelliset havainnot jopa silloin, kun aurinko on horisontin yläpuolella. Ilmankosteus on olematon, joten havaintotoiminta on mahdollista myös muutoin maanpäällisissä havainnoissa ongelmallisella infrapuna-alueella.

Valosaastettarevontulia lukuun ottamatta – Dome C:n alueella ei varsin ilmeisistä syistä ole. Myös pilvet ovat harvinaisia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. R. Traversi, ym.: Study of Dome C site (East Antartica) variability by comparing chemical stratigraphies. Microchemical Journal, 2009, 92. vsk, s. 7–14. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]