Dnipron metro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dnipron metro
Dnipro Metro logo.svg
Metrobudivnikiv station 4 with train, Dnipropetrovsk.jpg
Sijainti Dnipro, Ukraina
Avattu 1995
Linjoja 1
Dnipro Metro map.svg

Dnipron metro (ukr. Дніпровський метрополітен, Dniprovskyi metropoliten, ven. Днепровский метрополитен, Dneprovski metropoliten) on yksilinjainen metrojärjestelmä, joka palvelee Ukrainan kolmanneksi laajinta kaupunkia, Dniproa. Se on kolmas Ukrainaan rakennettu metro, Kiovan ja Harkovan metron jälkeen. Metro avattiin vuonna 1995.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dnipron metro avattiin käyttöön joulukuussa 1995. Järjestelmä kattaa kuusi asemaa, Vokzalnasta (Päärautatieasema) itään Komunarivskaan. Asemat aukeavat aamulla kello 5.30 ja sulkeutuvat illalla kello 23.00. Matkustajia metrolla on vuosittain noin 15 miljoonaa. Koko metrojärjestelmässä on toistaiseksi vain yksi linja, Tsentralno-Zavodska, jolla on pituutta 7,1 kilometriä. Asemat on pyritty viimeistelemään mahdollisimman loisteliaiksi Neuvostoliiton ajan tapaan, mutta 1990-luvun taloudellinen lama johti siihen, että asemat eivät saaneet niin hienoa ulkoasua kuin oli suunniteltu.

Asemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linjan kuudesta asemasta vain yksi on maan pinnalla, loput viisi maan alla. Maanalaisista asemista neljä on tehty Neuvostoliiton aikaisten palatsien näköiseksi holvikattoineen ja kattokruunuineen. Yksi maanalainen asema on rakennettu ikään kuin pylväiden varaan, samoin kuin ainoa maanpäällinen asema. Matkustajavaunujen määrä yhdessä metrojunassa oli Dnipron metrojärjestelmässä ennen viisi, mutta järjestelmän käytön vähentyessä kyseinen luku on pudonnut kolmeen.

Tulevaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parhaillaan rakennettavina on kolme asemaa Vokzalnan asemalta kaupungin keskustaan: Teatralnan asema, Tsentralnan asema, ja Muzeinan asema (käytetään myös nimeä Žovtneva Ploštša). Laajennuksen ensimmäisen osan odotetaan valmistuvan kesällä 2008. Asemien Tsentralna ja Muzeina odotetaan tulevan käyttöön vasta vuoden 2008 jälkeen. Näiden laajennusten jälkeen linjan 1 pituudeksi tulee 11,82 kilometriä ja asemia on yhdeksän. Toista linjaa on suunniteltu jo pitkälle, se ylittäisi Dnepr-joen. Suunnitelmia on muitakin ja jos ne toteutettaisiin, tulisi rataverkoston pituudeksi 80 kilometriä ja se koostuisi kolmesta linjasta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]