Dneprin ylänkö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dneprin ylänkö Ukrainan kartalla

Dneprin ylänkö (ukr. Придніпровська височина, Prydniprovska vysotšyna) on ylänköalue keskisessä Ukrainassa Dneprin ja Etelä-Bugin välissä.[1] Se ulottuu Žytomyrin, Kiovan, Vinnytsjan, Tšerkasyn, Kirovohradin ja Dnipropetrovskin alueen alueille.

Ylängöstä pohjoiseen on Polesian alanko, ja sen eteläpuolella on Mustanmeren alanko. Dneprin ylängön länsipuolella ovat Volynia ja Podolia. Idässä se ulottuu Dneprille, mistä ylänkö on saanut nimensä. Dneprin ylängön keskikorkeus merenpinnasta on 220-240 m pohjoisosassa, ja etelässä 150-170 m. Korkein kohta on 323 m ylängön luoteisosassa. Dneprin ylänkö on kumpuilevaa tasankoa, jota halkovat lukuisat, usein jyrkkäreunaiset jokilaaksot ja kurut.[1][2] Ylängön pohjois- ja luoteisosat ovat metsäisiä, mutta etelässä ja kaakossa se muuttuu aroksi.

Kryvyi Rihin kaupunki ja sitä ympäröivä Kryvbasin alue ylängön kaakkoislaidalla on rauta- ja terästeollisuuden keskus. Lisäksi Dneprin ylängöltä louhitaan mangaania ja muita mineraaleja. Suuri osa ylängöstä on viljelyksessä, ja se on tärkeää maatalousaluetta. [2]

Muita ylängöllä tai sen reunalla sijaitsevia kaupunkeja ovat Berdytšiv, Bila Tserkva, Kropyvnytskyi, Žytomyr, Uman ja Vinnytsja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ukraine Encyclopedia Britannica. Viitattu 16.3.2022. (englanniksi)
  2. a b Dnieper Upland Suuri neuvostotietosanakirja. 1979. Viitattu 16.3.2022. (englanniksi)