Dmitri Mendelejev

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dmitri Mendelejev
Дми́трий Ива́нович Менделе́ев
Дмитрий Иванович Менделеев 4.gif
Henkilötiedot
Koko nimi Dmitri Ivanovitš Mendelejev
Syntynyt8. helmikuuta (27. tammikuuta) 1834
Tobolsk, Siperia, Venäjän keisarikunta
Kuollut2. helmikuuta (20. tammikuuta) 1907
Pietari, Venäjän keisarikunta
Kansalaisuus venäläinen
Koulutus ja ura
Tutkinnot Simferopolin lukio nro. 1 (maisteri)
Väitöstyön ohjaaja Alexander Voskresensky (käännä suomeksi)
Instituutti Pietarin yliopisto
Heidelbergin yliopisto
Oppilaat Dmitri Konovalov,Valery Gemilian (käännä suomeksi), Alexander Baykov,Alexey Potylitsyn (käännä suomeksi) ja Sergei Prokudin-Gorski
Tutkimusalue Kemia
Tunnetut työt jaksollinen järjestelmä
Palkinnot Copley-mitali (1905)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Dmitri Ivanovitš Mendelejev (ven. Дми́трий Ива́нович Менделеев,, ru-Dmitri_Mendeleev.ogg kuuntele ääntäminen venäjäksi (ohje), 8. helmikuuta (J: 27. tammikuuta) 1834 Tobolsk2. helmikuuta (J: 20. tammikuuta) 1907 Pietari) oli venäläinen kemisti, joka tunnetaan parhaiten jaksollisen järjestelmän luojana. Mendelejev jätti piirtämäänsä jaksolliseen järjestelmään aukkoja uusien alkuaineiden varalta. Hän osasi jopa ennustaa joidenkin alkuaineiden ominaisuuksia järjestelmänsä avulla.[1]

Mendelejeviä aiemmin jaksollisen järjestelmän oli keksinyt myös Julius Lothar Meyer. Mendelejev teki löytönsä kuitenkin riippumatta Meyeristä, mutta jättämiensä aukkojen ansiosta Mendelejevin versio oli täsmällisempi. Hän oli jaksollisesta järjestelmästä niin hyvin selvillä, että pystyi kertomaan siitä puuttuvien, kolmen alkuaineen (skandium, gallium, germanium)[1] ominaisuudet täydellisesti jopa väriä myöten.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilja Repin, Dmitri Mendelejev, 1885.

Mendelejev oli Ivan Pavlovitš Mendelejevin ja Maria Dmitrijevna Mendelejevan (o.s. Korniljeva) neljästoista lapsi. Hän syntyi siperialaisessa Tobolskin kaupungissa. Isänsä kuoleman jälkeen 14-vuotias Mendelejev meni Tobolskin lukioon, jossa hänen isänsä oli ollut rehtorina. Vuonna 1849 Mendelejevin perhe muutti Pietariin. Hän opiskeli Pietarin yliopistossa vuodesta 1850. Hän kärsi tuberkuloosista, ja sairaus pakotti hänet muuttamaan Krimille, Mustanmeren rannalle, vuonna 1855.[2] Siellä hänestä tuli paikallisen lukion luonnontieteen pääopettaja. Mendelejev muutti takaisin Pietariin vuonna 1856.

Vuosina 1859–1861 Mendelejev työskenteli Pariisissa. Heidelbergissa, Saksassa, hän työskenteli muun muassa Gustav Kirchhoffin kanssa. Vuonna 1861 hän palasi Venäjälle. Hänestä tuli Pietarin yliopiston Kemian ja teknologian instituutin professori. Samana vuonna hän meni Feozva Nikititšna Leštševan kanssa naimisiin, ja heille syntyi kolme lasta. Avioliitto kuitenkin purkautui. Myöhemmin hän nai Anna Ivanovna Popovan, ja heille syntyi neljä lasta, joista yhdestä, Ljubov-tyttärestä, tuli myöhemmin kuuluisan venäläisen runoilijan Aleksandr Blokin vaimo.

Mendelejev auttoi rakentamaan Venäjän ensimmäisen öljynjalostamon.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hudson, John: Suurin tiede – kemian historia, s. 197–204. (The History of Chemistry, 1993.) Suomentanut Kimmo Pietiläinen. Art House, 1995. ISBN 951-884-171-3.
  2. Dmitri Mendeleev Biography corrosion-doctors.org. Viitattu 6.4.2014. (englanniksi)
  3. Prominent Russians: Dmitry Mendeleev russiapedia.rt.com. Viitattu 6.4.2014. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Strathern, Paul: Mendelejevin uni. Puuttuvien alkuaineiden etsintä. (Mendeleyev’s Dream: The Quest for the Elements, 2000.) Suomentanut Juha Pietiläinen. Helsinki: Terra Cognita, 2004. ISBN 952-5202-62-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]