Dixieland

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Original Dixieland Jazz Band.
Dixieland Jubilee -yhtyeen LP-levy.

Dixieland on eräs jazzmusiikin tyylilajeista, joka kehittyi 1900-luvun alussa New Orleansissa 1900-luvun alkupuolella. Sitä soittivat sekä musta- että valkoihoiset muusikot. Sen katsotaan olevan ensimmäinen oikea jazzin tyylilaji.

Dixielandin kehitys ja kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisessä Dixieland-musiikissa oli vaikutteita muun muassa marssimusiikin yhteissoittotavasta ja staccatoista sekä ragtime-musiikista. Blues-tonaliteettiä ei alkuperäisessä Dixielandissa juurikaan esiintynyt.

Varsinaisen kulta-ajan jälkeen 1950-luvulla kehittyi tyyli nimeltään progressiivinen dixieland. Siinä sekoitettiin alkuperäistä dixieland-musiikkia uudempaan bebop-tyyliin. Nykyään on olemassa kolmenlaista dixieland-musiikkia: Chicago jazz, West Coast revival ja New Orleans traditional. Näihin tyyleihin on sekoitettu enemmän muun muassa Bluesia ja sooloimprovisaatiota. Lisäksi esim. rytmi on muuttunut joustavammaksi ja neljäsosasykkeiseksi.

Tyypilliseen Dixieland-kokoonpanoon kuuluu perinteisesti rumpusetti, piano, klarinetti, kornetti tai trumpetti ja pasuuna. Näistä pianon ja rumpujen tehtävänä oli tukea ja muodostaa rytmi, joka korostaa toista ja neljättä iskua. Kornetti/trumpetti soittaa melodiaääntä improvisoiden vain vähän ja pasuuna muodostaa sointuperustaa. Klarinetti koristelee musiikkia sooloäänen yläpuolisilla kuvioilla.

Myöhemmissä vaiheissa Dixieland-kokoonpanoa kasvatettiin muun muassa bassokitaralla tai kontrabassolla, banjolla tai kitaralla.

Kuuluisia Dixieland-yhtyeitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen dixielandia levyttänyt yhtye oli Original Dixieland Jass Band. Muita Dixieland-yhtyeitä olivat muun muassa Bob Cats ja Mugsy Spanier.