Ragtime

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo musiikkityylistä. Elokuvasta kerrotaan artikkelissa Ragtime – toivon ja vihan aika‎.
Ragtime
Alkuperä cakewalk, jig, amerikkalainen marssimusiikki, taidemusiikki
Alkuperämaa Yhdysvallat
Kehittymisen
ajankohta
1890-luku
Tyypillisiä
soittimia
piano, banjo
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
jazz, swing

Ragtime on yhdysvaltalainen musiikin tyylilaji, joka oli jazzin edeltäjiä ja suosittu populaarimusiikin laji 1890-luvun lopusta 1910-luvulle.[1] Tyylilaji käyttää synkopoitua rytmiä.[1]

Ragtime on afroamerikkalaisen musiikin tyylilaji, joka syntyi 1890-luvulla. Sitä soitetaan pääasiassa pianolla, mutta joskus käytetään muitakin soittimia. Ragtimen kulta-aikana 1900-luvun alussa sitä soitettiin myös taustamusiikkina automaattipianoilla, jotka lukivat kappaleet reikänauhoilta.

Kuuluisin ragtime-säveltäjä on Scott Joplin, joka sävelsi 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa lukuisia tunnettuja kappaleita, kuten "The Entertainer", "Maple Leaf Rag" ja "Easy Winners". Blind Blake oli ragtime-kitaransoittotyylin tunnetuimpia edustajia.

Ragtime yhdistetään usein 1900-luvun alun kapakkaympäristöön, mihin on vaikuttanut ragtimen käyttö useissa suosituissa elokuvissa, kuten Puhalluksessa. Sen tunnuskappale oli juuri Joplinin "The Entertainer".

Ragtime kuulostaa nopeatempoiselta marssimusiikilta, jossa on kulmikkaat, hieman jazzmaiset melodiat ja synkooppien täyttämä jäntevä rytmi. Pianistin vasen käsi hyppii jatkuvasti vuorotellen matalista koskettimista otetun bassoäänen ja koskettimiston keskikohdilta otetun soinnun välillä. Bassoäänen pituutta jatketaan pitämällä pohjassa pianon kaikupedaalia.

Ragtime liitetään joskus jazz-musiikkiin, vaikka ajallisesti se oli sitä varhaisempi ilmiö. Toiset, kuten Scott Joplin aikanaan, katsovat sen muistuttavan enemmän taidemusiikkia. Tätä perustellaan esimerkiksi sillä, että ragtime-kappaleet julkaistiin nimenomaan nuotteina eikä vielä äänitteinä.

Ääninäytteet
Scott Joplinin vuonna 1902 säveltämä klassinen ragtime-kappale.
Esimerkki tyypillisestä ragtime-kappaleesta.

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

  1. a b ragtime britannica.com. Viitattu 17.7.2022. (englanniksi)