Disulfidi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Orgaanisen disulfidin yleinen rakenne

Disulfidi-ioni on kemiassa kahden rikkiatomin muodostama, –2 varauksen omaava, anioni (S2)2–. Disulfidi voi tarkoittaa myös kemiallista yhdistettä, joka sisältää disulfidi-ionin tai kaksi, usein toisiinsa sitoutunutta, rikkiatomia.

Rikki on usein pelkistyneenä hapetuslukuun –II muodostaen sulfidi-ionin S2–, jolla on jalokaasu argonin elektronikonfiguraatio.

Joissakin tapauksissa rikki on pelkistyneenä hapetuslukuun –I. Silloin rikin elektronikonfiguraatio muistuttaa klooria, ja kuten kloorilla, sillä on taipumus muodostaa kovalenttinen sidos toisen S-ionin kanssa muodostaakseen disulfidin. Myös happi voi tehdä edellä mainitun sitoutumisen esimerkiksi peroksideissa kuten vetyperoksidissa H2O2. Monissa tapauksissa kumpikin kahdesta disulfidin rikistä on kovalenttisesti sitoutunut orgaanisen yhdisteen hiiliatomiin, jolloin muodostuu disulfidisidos.

Disulfideja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiilidisulfidi eli rikkihiili (CS2, CAS-numero 75-15-0) sisältää kyllä kaksi rikkiä, mutta molekyyli on lineaarinen S=C=S -ketju, joka muistuttaa rakenteeltaan hiilidioksidia.