Dinis I (Portugali)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Dinis I)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dinis I,1600-luvulla tehty muotokuva

Dinis I Rakentaja (port. Rei Lavrador, Rei Poeta); (9. lokakuuta 12617. tammikuuta 1325, Santárem) oli Portugalin ja Algarven 6. kuningas vuosina 12791325.

Dinis I, miniatyyrikuva käsikirjoituksessa Compendio de crónicas de reyes n.1312-1325

Suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän oli Alfonso III:n ja tämän toisen vaimon, prinsessa Beatrice Kastilialaisen (1242–1303) vanhin poika. Hänellä oli kuusi sisarusta sekä ainakin yhdeksän aviotonta sisaruspuolta.

Avioliitto ja lapset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dinis naitettiin vuonna 1281 vain 10-vuotiaan prinsessa Isabella Aragonialaisen (1271–1337) kanssa ja heille syntyivät vuonna 1288 pidettyjen häitten jälkeen Constanza (1290–1313), joka avioitui Kastilian kuningas Ferdinand IV:n kanssa ja vuonna 1291 Afonso IV.

Diniksellä oli myös neljä nimeltä tunnettua rakastajatarta ja ainakin seitsemän aviotonta lasta, joista hän erityisesti suosi vuonna 1298 syntynyttä Afonso Sanchesia laillisen poikansa kustannuksella.

Kuningas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dinis I:n pitkällä 46 vuotta kestäneellä hallituskaudella kuninkaan valta kasvoi, ja aateliston ja kirkon valta pieneni. Dinis I:n noustessa valtaan Reconquista oli päättynyt ja muslimit oli ajettu Pyreneiden niemimaalta. Hän ei ollut soturikuningas, vaan keskittyi enemmän hallintoon, lainsäädännön uudistamiseen ja vallan keskittämiseen kuningashuoneelle. Hän aloitti useiden linnojen, kaivosten ja kaupunkien rakennustyöt, ja paransi myös köyhien asemaa yhteiskunnassa. Hän määräsi kosteikkoja kuivatettaviksi ja mäntymetsiä istutettaviksi maaeroosion estämiseksi - männyistä tuli rakennuspuita laivastolle.[1] Hän kehitti merivoimia suojellakseen maataan hyökkäyksiltä, mutta myöhemmin laivastosta tuli Portugalin imperiumin laajenemisen perusta.[2]

Taiteiden ja tieteiden suosija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dinis perusti vuonna 1290 oppineiden keskuksen, josta kehittyi Coimbran yliopisto. Hän edisti portugalin kielen asemaa, ja vaati kaikki viralliset asiakirjat kirjoitettaviksi portugaliksi.[1] Dinis oli keskiajalla huomattava kulttuurivaikuttaja. Hän kirjoitti runoutta, jolla oli tärkeä merkitys portugalin kirjakielen kehittymiselle sekä muuta kirjallisuutta ja sävelsi musiikkia.

Taiteiden ja tieteiden harrastajana Dinis opiskeli kirjallisuutta ja kirjoitti useita kirjoja valtionhallinnosta, metsästyksestä, tieteestä ja runoudesta sekä tilasi monien kirjallisten teosten käännöksen galicia-portugaliksi (portugali ei ollut vielä täysin kehittynyt eri kieleksi), kuten isoisänsä Alfonso X:n teoksia.

Hän suosi trubaduureja ja kirjoitti itse trubaduuriperinteen mukaista lyyristä runoutta. Hänen tunnetuin teoksensa on Cantigas de Amigo, kokoelma rakkauslauluja sekä satiirisia lauluja, joka vaikutti trubaduurirunouden kehittymiseen Iberian niemimaalla. Kaiken kaikkiaan 137 hänen kirjoittamikseen tunnustetuista lauluista, jotka edustavat galicialais-portugalilaisen lyriikan kolmea päätyyppiä, on säilynyt kahdessa 1500-luvun alun käsikirjoituksessa, Cancioneiro da Biblioteca Nacionalissa ja Cancioneiro da Vaticanassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Development of the Realm Portugal: A Country Study. Library of Congress, 1993.
  2. Portugiese explorers Historyjunkie
Portugali Edeltäjä:
Alfonso III
Portugalin kuningas
12791325
Seuraaja:
Alfonso IV
Tämä kuninkaalliseen henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.