Dezső Kosztolányi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kosztolányin patsas

Dezső Kosztolányi [ˈdɛʒøː ˈkostolaːɲi] (s. 29. maaliskuuta 1885, Szabadka, nyk. Subotica, Vojvodina, Serbia; k. 3. marraskuuta 1936, Budapest) oli unkarilainen kirjailija, runoilija, toimittaja ja kääntäjä.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi kotipaikkakunnallaan Szabadkassa vuonna 1903 Kosztolányi lähti Budapestin yliopistoon opiskelemaan kirjallisuustiedettä. Siellä hän ystävystyi Mihály Babitsin ja Gyula Juhászin kanssa. Kosztolányi opiskeli välillä myös Wienissä, mutta palasi pian takaisin Budapestiin; opintojaan hän ei kuitenkaan saattanut loppuun. Jo tuolloin hän kirjoitti paljon runoja ja työskenteli toimittajana lehdissä, esimerkiksi Nyugat-lehdessä vuodesta 1908 lähtien. Läpimurto oli vuonna 1910 julkaistu runokokoelma A szegény kisgyermek panaszai. 1920-luvulta lähtien Kosztolányi alkoi kirjoittaa myös romaaneja.

Kosztolányi sanoi olevansa "homo aestheticus", esteettinen ihminen. Hänelle kirjallisuus tarkoitti aina seikkailua ja leikkiä: hän halusi olla yhtä aikaa kepeä ja syvällinen.

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomeksi on käännetty yksi kokonainen Kosztolányin teos:

  • Nero, verinen runoilija. Suom. Väinö Olkkonen. Jyväskylä: Gummerus, 1944. (alkuteos: Nero, a véres költő)

Lisäksi Kosztolányin novelleja on käännettynä seuraavissa novellikokoelmissa:

  • Unkarin malliin: seitsemäntoista novellia. Valikoinut ja suom. Viljo Tervonen. Porvoo: WSOY, 1998. ISBN 951-0-23190-8.
  • Miljoona kilometriä Budapestiin: valikoima unkarilaisia novelleja 1909-1986. Valinnut, esitellyt ja suom. Hannu Launonen. Porvoo: WSOY, 1987. ISBN 951-0-14660-9.