Dexterin pimeät unet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dexterin pimeät unet
Darkly Dreaming Dexter
Dexterin pimeät unet.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Jeff Lindsay
Kieli englanti
Genre rikoskirjallisuus
Julkaistu 2004
Suomennos
Suomentaja Pauliina Klemola
Kansitaiteilija Eliza Karmasalo
Kustantaja Like
Julkaistu 2005
Ulkoasu kovakantinen
Sivumäärä 281
ISBN 952-471-607-0
Sarja: Dexter
Seuraava Dexterin kolkko kutsumus
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Dexterin pimeät unet (Darkly Dreaming Dexter) on yhdysvaltalaisen Jeff Lindsayn vuonna 2004 julkaistu rikosromaani. Suomeksi teos ilmestyi vuonna 2005. Televisiosarja Dexterin ensimmäisen tuotantokauden tapahtumat pohjautuvat Dexterin pimeisiin uniin. Jatko-osa, Dexterin kolkko kutsumus, ilmestyi vuonna 2005.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Romaanin päähenkilö, Dexter Morgan, on nuori mies, joka työskentelee Miamin poliisilaitoksella veriroiskeanalysoijana. Työaikansa ulkopuolella hän sarjamurhaa ihmisiä tietyn periaatteen mukaan; hän murhaa ainoastaan sellaisia ihmisiä, jotka ovat onnistuneet välttämään rangaistuksensa tekemistään tapoista. Dexteriltä puuttuu normaalien ihmisten tunne-elämä, mutta hän on opetellut käyttäytymään mahdollisimman normaalisti muiden ihmisten parissa. Ainoastaan hänen kuollut ottoisänsä, Harry Morgan, oli perillä Dexterin todellisesta luonteesta ja tämän nuoruusiällä kasvaneesta tappamishalusta. Harry opetti Dexterin kanavoimaan tappamishalunsa oikein ja peittämään jälkensä.

Dexterillä on sisäinen ääni, "Synkkä Kyytiläinen", joka patistelee Dexteriä tappamaan silloin tällöin. Aina kun Dexterin on hoitanut tappamisen kunnolla, sisäinen ääni pysyy hiljaisen tyytyväisenä palatakseen myöhemmin uudestaan vaatimaan uusia uhreja.

Dexter onnistuu elämään kaksoiselämäänsä melko onnistuneesti vuosia, kunnes Miamin kaduille ilmestyy etevä, ilotyttöjä surmaava sarjamurhaaja, joka lähettää haltioituneelle Dexterille erilaisia viestejä. Samaan aikaan Dexterin sisar, Deborah Morgan, haluaa vimmatusti saada kiinni sarjamurhaajan, sillä se olisi hänen mahdollisuutensa saada siirto siveyspoliisista henkirikosten puolelle. Deborah pyytää veljeään auttamaan ja Dexter joutuu sisäisesti ahtaalle. Toisaalta hän haluaisi auttaa sisartaan, mutta toisaalta ihailla "kollegansa" taidolla tehtyjä murhia.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]