Deutsche Physikalische Gesellschaft

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
DPG:n puheenjohtajia vuosilta 1845–1945 Magnus-talon seinällä.

Deutsche Physikalische Gesellshcaft (DPG, suom. Saksan fysiikan seura) on saksalainen, maailman suurin ja vanhin fyysikkojen järjestö. Vuoden 2014 tammikuussa sen jäsenmäärä oli 63 012.[1] Seura perustettiin nimellä Physikalische Gesellschaft zu Berlin vuonna 1845 Berliinissä fyysikko Heinrich Gustav Magnusin kotona, missä hän myös opetti fysiikkaa oppilailleen. Seura nimettiin uudelleen nykyiselle nimelleen 1899, mutta toisen maailmansodan jälkeen tapahtuneen Saksan jakamisen yhteydessä seurakin jakautui kahtia läntiseen Saksan liittotasavallan järjestöön Verband Deutscher Physikalischer Gesellschaften ja itäiseen Saksan demokraattisen tasavallan järjestöön Physikalische Gesellschaft der DDR. Vuonna 1963 läntinen seura otti kuitenkin takaisin nimen Deutsche Physikalische Gesellschaft. Seurat yhdistettiin uudelleen samalle nimelle Saksan jälleenyhdistyttyä 1990.[2]

DPG myöntää vuosittain Max Planck -mitalin ansioituneelle fyysikolle teoreettisen fysiikan alalla ja Stern–Gerlach -mitalin kokeellisen fysiikan alalla. Se myös järjestää useita fyysikoiden kokoontumisia, muun muassa vuosittain yhden suurimmista fyysikkoseurojen tapaamisista Jahrestagung der DPG.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.dpg-physik.de/dpg/profil/struktur.html (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. R. Hahn ja D. Hoffmann: The Archive of the German Physical Society. AIP History Newsletter, 1999, nro XXXI (2), s. 5. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)
Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.