Dendrobranchiata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dendrobranchiata
Litopenaeus setiferus
Litopenaeus setiferus
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Äyriäiset Crustacea
Luokka: Kuoriäyriäiset Malacostraca
Lahko: Kymmenjalkaiset Decapoda
Alalahko: Dendrobranchiata
Bate, 1888
Yläheimot ja heimot
Katso myös

  Dendrobranchiata Wikispeciesissä
  Dendrobranchiata Commonsissa

Dendrobranchiata on toinen kymmenjalkaisten äyriäisten kahdesta alalahkosta. Alalahkon nimi Dendrobranchiata viittaa sen jäsenten puumaisesti haaroittuneeseen kidusten rakenteeseen (kreik. dendron ’puu’, branchia ’kidukset’). Tämä erottaa ne Pleocyemata-alalahkosta, jossa kidukset ovat haarattomat.

Dendrobranchiata-äyriäiset ovat katkarapuja. Niiden ruumis on pitkänomainen, jokseenkin liereä ja sitä luonnehtii vahva, lihaksikas pyrstöosa. Selkäkilpi (carapax) on suhteellisen pehmeä ja ohut, sen etureuna muodostaa sarvimaisen otsapiikin. Keskiruumiin jalat ovat ohuet, takaruumiin (”ravunpyrstön”) raajat taas ovat sopeutuneet uimajaloiksi. Tuntosarvet ovat useimmiten pitkät. Katkaravut yleensä liikkuvat pohjan tuntumassa, jotkut uivat vapaassa vedessä.

Katkarapuja on kuitenkin myös kymmenjalkaisten toisessa alalahkossa Pleocyemata. Tuon ryhmän ”aidot katkaravut” (Caridea-osalahko) muistuttavat Dendrobranciata-katkarapuja ulkoisesti, mutta eroavat mm. kidusrakenteen sekä lisääntymistavan suhteen. Dendrobranchiata-katkaravut laskevat munansa veteen, jossa tapahtuu ulkoinen hedelmöitys, ja jossa munista kehittyy nauplius-toukkia. Pleocyemata-rapujen munat taas kehittyvät naaraan pyrstön alla.

Tiikerikatkarapu Penaeus monodon
Nuori Litopenaeus vannamei

Dendrobranchiata-alalahko jaetaan kahteen yläheimoon, Penaeoidea ja Sergestoidea, ja edelleen seitsemään heimoon, joissa on noin 500 lajia. Useimmat ovat merieläimiä, jotkut elävät jokisuissa hyvinkin laimeassa murtovedessä. Penaoidea-ryhmän lajit ovat yleensä pohjaeläimiä, Sergestoidea-lajit taas pelagisia.[1]

Kalastus ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dendrobranchiata-katkarapujen Penaeidae-heimoon kuuluvat tärkeimmät vesiviljelyssä käytetyt katkaravut. Nämä ovat mm. aasialaisen keittiön peruselintarvikkeita. Kaikkein tärkeimmäksi lajiksi on 2000-luvulla nopeasti noussut Keski- ja Etelä-Amerikan Tyynenmeren rannikolla kasvatettava valkokatkarapu (Litopenaeus vannamei = Penaeus vannamei). Sen vuosituotanto 2012 oli jo yli kolme miljoonaa tonnia ja ylitti arvoltaan lohen viljelytuotannon arvon.[2][3] Toinen keskeinen laji on Indopasifisen merialueen tiikerikatkarapu[4] (Penaeus monodon), jonka vuosituotanto on miljoonan tonnin luokkaa. Tästä 80 % tulee vesiviljelystä, loput kalastuksesta. Tiikerikatkarapu kasvaa yli 30-senttiseksi ja puolikiloiseksi.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suborder Dendrobranchiata Bate, 1888 Australian Faunal Directory
  2. Penaeus vannamei FAO Species Fact Sheets
  3. World aquaculture production of fish, crustaceans, molluscs, etc., by principal species in 2012 FAO statistics 2014
  4. Finlex Finlex (”tiikerikatkarapu” ja ”jättikatkarapu”).
  5. Penaeus monodon FAO Species Fact Sheets