Defense Support Program

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Taiteilijan kuva DSP-satelliitista kiertoradalla. Pääsensori on alhaalla vasemmalla.

Defense Support Program (DSP) on Yhdysvaltain ilmavoimien Space Commandin operoima ennakkovaroitussatelliittiohjelma (Satellite Early Warning System, SEWS). Järjestelmän ensimmäinen satelliitti laukaistiin avaruuteen 6. marraskuuta 1970. [1]

Järjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestelmän kolme satelliittia toimivat 35 900 km ekvaattorin yläpuolella GEO-radalla, ja ne havaitsevat infrapuna-aallonpituudella maasta laukaistujen ohjusten rakettimoottoreista purkautuvat kuumat palamiskaasut. Järjestelmä havaitsee myös ydinräjähdyksen. Satelliitteja kutsutaan myös nimellä Integrated Missile Early Warning System (IMEWS).

Satelliiteissa on infrapunasensorit, jotka toimivat laajakulmaisella Schmidtin teleskoopilla. Kukin satelliitti pyörii akselinsa ympäri, ja sen avulla se pystyy havaitsemaan suuremman näkökentän. Paikallaan pysyvät lämmönlähteet kuten metsäpalot tai tulivuorenpurkaukset satelliitti elimino kiinnostavista kohteista satelliitin pyörimisen avulla useamman kuvauskerran tietojen perusteella.

DSP-satelliitit on laukaistu yleensä Titan IV-kantoraketilla, jossa on Boeingin Inertial Upper Stage-moottori, jolla nosto matalalta kiertoradalta GEO-radalle tehdään. Sukkulalento STS-44 vei yhden DSP-satelliitin avaruuteen 24. marraskuuta 1991.

460th Space Wing, jonka päämaja on Buckley Air Force Basessa Coloradossa, operoi DSP-satelliitteja ja välittää niidet tiedot NORADille (North American Aerospace Defense Command), joka on osa U.S. Strategic Commandia. Se toimii Cheyenne Mountain Air Stationissa Colorado Springsin lähellä.

Air Force Materiel Commandin SBIRS-ohjelma kehittää DPS:n korvaavaa satelliittijärjestelmää Los Angelesin lentotukikohdassa Kaliforniassa.

Satelliittien valmistaja oli TRW/Aerojet (osa Northrop-Grummania 2000-luvun alusta alkaen). Niiden kehitys alkoi "Ohjelma 647":ssä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DSP:n sukupolvet

Defense Support Program korvasi 1960-luvun ennakkovaroitussatelliitit, Missile Defense Alarm Systemin (MiDAS tai MIDAS), joka käytti infrapunasäteilyn havainnointia. Ensimmäinen onnistunut MiDAS laukaisu tapahtui 24. toukokuuta 1960. Vuoteen 1966, jolloin DSP korvasi MIDASin, niitä oli laukaistu kaksitoista.

Ensimmäinen DSP laukaistiin 6. marraskuuta 1970. Se on palvellut yli 30 vuotta. Ensimmäinen DPS satelliitti painoi 900 kg, ja sen sähköteho oli 400 W ja suunniteltu elinikä vain 1 vuosi 3 kk. Nykyisin DSP satelliitti painaa 2 380 kg, sen sähtöteho on 1 275 W, ja siinä on kolminkertainen määrä eli 6 000 infrapunadetektoria. Satelliitti toimii vähintään viisi vuotta.

23. ja viimeinen DSP satelliitti laukaistiin vuoden 2006 puolivälissä, jonka jälkeen DPS:ien toiminnan hiivuttua aletaan toimia uusilla Space-Based Infrared System (SBIRS) -satelliiteilla. SBIRS on sensori, joita on muun muassa uusimmilla Trumpet-satelliiteilla.

DSP:n kehitysvaiheet:

 1. Block 1: vaihe 1970-1973, 4 satelliittia
 2. Block 2: vaihe II, 1975-1977, 3 satelliittia
 3. Block 3: Multi-Orbit Satellite Performance Improvement Modification (MOS/PIM), 1979-1984, 4 satelliittia
 4. Block 4: Phase II Upgrade, 1984-1987, 2 satelliitia
 5. Block 5: DSP-I (DSP-Improved), 1989 alkaen

DSP sai 1991 mainetta Persianlahden sodassa, jossa sen havaintojen perusteella komennettiin Israelista ja Saudi-Arabiasta ammuttuja Patriot-ohjuksentorjuntaohjuksia.

Teknisiä tietoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viimeisen DSP-satelliitin, DSP-23:n replika.
 • Valmistaja Northrop Grummaniin kuuluva entinen TRW ja Aerojet Electronics Systems
 • Massa 2380 kg
 • Rata 35900 km, geostationaarinen rata
 • Aurinkopanelin tuottama sähköteho 1485 W
 • Korkeus 10 m radalla, laukaisun aikana 8,5 m
 • Halkaisja 6,7 m radalla, 4,2 m laukaisun aikana
 • Käyttöönotto 1970
 • Yksikköhinta 400 miljoonaa dollaria

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Defense Support Program.