Defense Support Program

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Defence Support Program)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taiteilijan kuva DSP-satelliitista kiertoradalla. Pääsensori on alhaalla vasemmalla.

Defense Support Program (DSP) on Yhdysvaltain ilmavoimien Space Commandin operoima ennakkovaroitussatelliittiohjelma (Satellite Early Warning System, SEWS). Järjestelmän ensimmäinen satelliitti laukaistiin avaruuteen 6. marraskuuta 1970. [1]

Järjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestelmän kolme satelliittia toimivat 35 900 km ekvaattorin yläpuolella GEO-radalla, ja ne havaitsevat infrapuna-aallonpituudella maasta laukaistujen ohjusten rakettimoottoreista purkautuvat kuumat palamiskaasut. Järjestelmä havaitsee myös ydinräjähdyksen. Satelliitteja kutsutaan myös nimellä Integrated Missile Early Warning System (IMEWS).

Satelliiteissa on infrapunasensorit, jotka toimivat laajakulmaisella Schmidtin teleskoopilla. Kukin satelliitti pyörii akselinsa ympäri, ja sen avulla se pystyy havaitsemaan suuremman näkökentän. Paikallaan pysyvät lämmönlähteet kuten metsäpalot tai tulivuorenpurkaukset satelliitti eliminoi kiinnostavista kohteista satelliitin pyörimisen avulla useamman kuvauskerran tietojen perusteella.

DSP-satelliitit on laukaistu yleensä Titan IV -kantoraketilla, jossa on Boeingin Inertial Upper Stage-moottori, jolla nosto matalalta kiertoradalta GEO-radalle tehdään. Sukkulalento STS-44 vei yhden DSP-satelliitin avaruuteen 24. marraskuuta 1991.

460th Space Wing, jonka päämaja on Buckley Air Force Basessa Coloradossa, operoi DSP-satelliitteja ja välittää niiden tiedot NORADille (North American Aerospace Defense Command), joka on osa U.S. Strategic Commandia. Se toimii Cheyenne Mountain Air Stationissa Colorado Springsin lähellä.

Air Force Materiel Commandin SBIRS-ohjelma kehittää DSP:n korvaavaa satelliittijärjestelmää Los Angelesin lentotukikohdassa Kaliforniassa.

Satelliittien valmistaja oli TRW/Aerojet (osa Northrop-Grummania 2000-luvun alusta alkaen). Niiden kehitys alkoi "Ohjelma 647":ssa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DSP:n sukupolvet

Defense Support Program korvasi 1960-luvun ennakkovaroitussatelliitit, Missile Defense Alarm Systemin (MiDAS tai MIDAS), joka käytti infrapunasäteilyn havainnointia. Ensimmäinen onnistunut MiDAS-laukaisu tapahtui 24. toukokuuta 1960. Vuoteen 1966 mennessä, jolloin DSP korvasi MIDASin, niitä oli laukaistu kaksitoista.

Ensimmäinen DSP laukaistiin 6. marraskuuta 1970. Se on palvellut yli 30 vuotta. Ensimmäinen DSP-satelliitti painoi 900 kg, sen sähköteho oli 400 W ja sen suunniteltu elinikä oli vain 15 kk. Nykyiset DSP-satelliitit painavat 2 380 kg, niiden sähköteho on 1 275 W, ja niissä on kolminkertainen määrä eli 6 000 infrapunadetektoria. Satelliitit toimivat vähintään viisi vuotta.

23. ja viimeinen DSP-satelliitti laukaistiin vuoden 2006 puolivälissä, jonka jälkeen DSP-satelliittien toiminnan hiivuttua aletaan toimia uusilla Space-Based Infrared System (SBIRS) -satelliiteilla. SBIRS on sensori, joita on muun muassa uusimmilla Trumpet-satelliiteilla.

DSP:n kehitysvaiheet:

 1. Block 1: vaihe 1970–1973, 4 satelliittia
 2. Block 2: vaihe II, 1975–1977, 3 satelliittia
 3. Block 3: Multi-Orbit Satellite Performance Improvement Modification (MOS/PIM), 1979-1984, 4 satelliittia
 4. Block 4: Phase II Upgrade, 1984–1987, 2 satelliittia
 5. Block 5: DSP-I (DSP-Improved), 1989 alkaen

DSP sai 1991 mainetta Persianlahden sodassa, jossa sen havaintojen perusteella komennettiin Israelista ja Saudi-Arabiasta ammuttuja Patriot-ohjuksentorjuntaohjuksia.

Teknisiä tietoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viimeisen DSP-satelliitin, DSP-23:n replika.
 • Valmistaja Northrop Grummaniin kuuluva entinen TRW ja Aerojet Electronics Systems
 • Massa 2380 kg
 • Rata 35 900 km, geostationaarinen rata
 • Aurinkopaneelin tuottama sähköteho 1485 W
 • Korkeus radalla 10 m, laukaisun aikana 8,5 m
 • Halkaisija radalla 6,7 m, laukaisun aikana 4,2 m
 • Käyttöönotto 1970
 • Yksikköhinta 400 miljoonaa dollaria

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Defense Support Program.