De Geer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
De Geer
De Geer-suvun aatelisvaakuna
De Geer-suvun aatelisvaakuna
Ruotsi Ruotsin ritarihuone
Introdusoitu 1642
Arvo Aatelinen, vapaaherrallinen ja kreivillinen
Numero 291

De Geer (myös de Geer) on ruotsalainen aatelissuku, jolla on useita haaroja. Osa haaroista on vapaaherrallisia ja osa kreivillisiä.

Perimätiedon mukaan suku on lähtöisin Liègen ruhtinaspiispakunnasta Brabantista.[1] Nimen on sanottu tulleen Maasin sivujoesta Geeristä, joka virtaa Maastrichtin läpi.[2] Ruotsiin vuonna 1627 muuttanut kauppias ja ruukinomistaja Louis De Geer aateloitiin elokuussa 1641 ja hänen sukunsa esiteltiin Ruotsin ritarihuoneelle seuraavana vuonna aatelisena sukuna numero 291. Suomen aateliin on kuulunut suvusta kaksi haaraa, De Geer (Suomen ritarihuoneen aatelinen suku nro 26) ja de Geer till Tervik (kreivillinen suku nro 3). Ensin mainittu sammui Suomessa vuonna 1925, jälkimmäinen jo 1855. Aatelisen suvun nro 26 jälkeläisiä saattaa kuitenkin elää yhä Yhdysvalloissa. Ruotsissa suvusta on elossa kaksi vapaaherrallista haaraa, de Geer af Finspång ja de Geer till Leufsta.[1][3]

  1. a b De Geer. Suvut ja vaakunat, Suomen Ritarihuone. (Sivu ruotsiksi.)
  2. Raimo Savolainen: de Geer till Tervik, Robert Wilhelm (1750–1820) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. 22.4.2008. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
  3. de Geer till Tervik. Suvut ja vaakunat, Suomen Ritarihuone.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • E. N. Dahlgren: Ätten De Geer. , 1920. (ruotsiksi)