De Geer

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

De Geer (myös de Geer) on ruotsalainen aatelissuku, jolla on useita haaroja. Osa haaroista on vapaaherrallisia ja osa kreivillisiä.

Perimätiedon mukaan suku on lähtöisin Liègestä, Brabantista.[1] Nimen on sanottu tulleen Maasin sivujoesta Geeristä, joka virtaa Maastrichtin läpi.[2] Ruotsiin vuonna 1627 muuttanut kauppias ja ruukinomistaja Louis De Geer aateloitiin elokuussa 1641 ja hänen sukunsa esiteltiin Ruotsin ritarihuoneelle seuraavana vuonna aatelisena sukuna numero 291. Suomen aateliin on kuulunut suvusta kaksi haaraa, De Geer (Suomen ritarihuoneen aatelinen suku nro 26) ja de Geer till Tervik (kreivillinen suku nro 3). Ensin mainittu sammui Suomessa vuonna 1925, jälkimmäinen jo 1855. Aatelisen suvun nro 26 jälkeläisiä saattaa kuitenkin elää yhä Yhdysvalloissa. Ruotsissa suvusta on elossa kaksi vapaaherrallista haaraa, de Geer af Finspång ja de Geer till Leufsta.[1][3]

Jäseniä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Adliga ätten nr. 26: De Geer Ätter och vapen. Suomen Ritarihuone. (ruotsiksi)
  2. Raimo Savolainen: de Geer till Tervik, Robert Wilhelm (1750–1820) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. 22.4.2008. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
  3. Grevliga ätten nr. 3: de Geer till Tervik Ätter och vapen. Suomen Ritarihuone. (ruotsiksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • E. N. Dahlgren: Ätten De Geer. , 1920. (ruotsiksi)