David Rose

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
David Rose (oik.)

David Rose (15. kesäkuuta 1910 Lontoo, Britannia23. elokuuta 1990 Burbank, Kalifornia Yhdysvallat) oli brittiläissyntyinen yhdysvaltalainen lauluntekijä, säveltäjä, sovittaja, kapellimestari ja nelinkertainen Emmy-voittaja. Hänen tunnetuimpia sävellyksiään ovat "The Stripper", "Holiday for Strings" ja "Calypso Melody". Hän sävelsi myös musiikin televisiosarjoihin Bonanza, Karjatila High Chaparral sekä Pieni talo preerialla. Hän työskenteli myös musiikillisena ohjaajana Red Skeleton Show’ssa koko sarjan 21 vuotta kestäneen esityshistorian ajan.

Rose syntyi Lontoossa juutalaisperheeseen. Perhe muutti pian Rosen syntymän jälkeen Chicagoon Yhdysvaltoihin. Hän meni naimisiin 8. lokakuuta 1938 näyttelijä Martha Rayen kanssa ja erosi tästä 19. toukokuuta 1941. Hän meni uusiin naimisiin 28. heinäkuuta 1941 näyttelijä-laulaja Judy Garlandin kanssa. He eivät saaneet lapsia, mutta tiettävästi Garlandille tehtiin tämän äidin vaatimuksesta ainakin yksi abortti avioliiton aikana. Metro-Goldwyn-Mayerin studio otti Garlandin palkkalistoilleen, ja pari erosi vuonna 1945. Rose meni naimisiin kolmannen kerran, ja avioliitosta Betty Bartholomew'n kanssa syntyi kaksi tytärtä.

Vapaa-aikanaan Rose harrasti höyrykoneiden mallintamista, ja hänellä oli takapihallaan puutarharautatie höyryvetureineen.

Rose on haudattu Mount Sinai Memorial Park -hautausmaalle Kalifornian Hollywood Hillsiin.