Dantian

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dantian (丹田 pinyin: dāntián; Wade-Giles: tant'ien; japani: tanden; korea: 단전 danjeon; thai: dantian ตันเถียน; kirjaimellisesti "sinooperipelto", myös "eliksiiripelto") on kiinalaisen fysiologian mukaan kolme sormenleveyttä navan alapuolella, kahden sormenleveyden syvyydessä sijaitseva alue, jota pidetään ihmisen fyysisenä painovoimakeskuksena.

Sana dan merkitsee sinooperia, josta valmistetaan elohopeaa. Kiinalaisessa alkemiassa sinooperia ja siitä valmistettua elohopeaa käytettiin alkemistisen kullan sekä kuolemattomuuspillerien valmistamiseen. Kun kullanvalmistus alettiin käsittää ihmisen oman energian jalostamisena kuolemattomuuden saavuttamiseksi, sinooperi tuli symbolisoimaan elämäneliksiiriä. Tämän takia dan voidaan kääntää myös eliksiiriksi.

Dantian on keskeinen käsite sekä fyysisissä että meditatiivisissa harjoituksissa.

Fyysisissä harjoituksissa kuten qigong ja kamppailulajit, harjoittajan pitää kerätä energiansa (qi) dantianiin sekä suorittaa liikkeet pitäen sitä liikeratojen keskipisteenä, josta energia johdetaan liikkeen välityksellä eri ruumiinosiin tai vastustajaan.

Taolaisissa ja buddhalaisissa meditatiivisissa harjoituksissa sekä hengitysharjoituksissa kuten neidan (kiinalainen alkemia), neigong ja daoyin, qitä kierrätetään dantianista tiettyjä reittejä pitkin ympäri kehoa ja palautetaan sitten takaisin dantianiin varastoon. Dantianiin keskittyminen auttaa ajatusten ja tunteiden hallinnassa. Lopulta voidaan saavuttaa samadhi.

Myöhemmässä historian vaiheessa joidenkin oppien puitteissa alettiin puhua kolmesta dantianista: ala-, keski- ja ylädantian. Kolme dantiania ovat kolmen aarteen, jingin, qin ja shenin keskuksia.

Aladantian on varsinainen dantian navan alapuolella. Sitä kutsutaan myös kultaiseksi uuniksi. Se on fyysisen voiman keskus ja liittyy jingiin ja munuaisiin.
Keskidantian on qin keskus. Sen sijainnista on kaksi eriävää mielipidettä. Toisen mukaan se sijaitsee sydämen seudulla ja liittyy kateenkorvaan. Toisen näkemyksen mukaan se sijaitsee sisuspunoksessa (solar plexus).
Ylädantian löytyy aivoista kulmakarvojen välin takaa. Se vastaa kolmatta silmää ja aivolisäkettä. Se on shenin, mielen ja hengen keskus.

Dantianeja käytetään energian varastointiin, luovuttamiseen, muuntamiseen ja energiavirtojen yhdistämiseen.

Japanilaisista opeista puhuttaessa alatanden sekoitetaan usein "haraan", joka todellisuudessa tarkoittaa vatsaa. Mestaruutta kalligrafiassa, miekkailussa, teeseremoniassa, kamppailulajeissa ja muissa perinteisissä opeissa kutsutaan japanilaisittain "haran kautta toimimiseksi".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Deng Ming-Dao: Scholar Warrior, An Introduction to the Tao in Everyday Life. San Francisco: Harper, 1990. ISBN 0-06-250232-8.
  • Wong, Eva: Harmonizing Yin and Yang, The Dragon-Tiger Classic; A Manual of Taoist Yoga, internal, external, and sexual. Boston: Shambhala, 1997. ISBN 1-57062-306-6.