Daniel Tšonkadze

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Daniel Tšonkadze

Daniel Tšonkadze (georg. დანიელ ჭონქაძე, Daniel Tš'onkadze, 183016. kesäkuuta 1860) oli georgialainen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti pienoisromaanistaan Suramis tsikhe ("Suramin linnoitus").

Tšonkadze syntyi talonpoikaisperheeseen Dušetin lähellä. Hänen syntymäkylänsä yhteisö koostui georgialaisista ja osseeteista. Tšonkadze sai koulutuksensa Vladikavkazin ja Tbilisin seminaareissa, ja opetti osseetin kieltä Stavropolissa ja Tbilisissä 1850-luvulla. Samaan aikaan hän toimi kirkon virkamiehenä, mutta hylkäsi myöhemmin tämän ammatin.

Suuri osa hänen työstään keskittyi georgialaiseen ja ossetialaiseen kansanperinteeseen. Hän oli valmistumatta jääneen osseetti-venäjä-sanakirjan tekijä, ja kirjoitti muistiin kokoelman ossetialaisia sananlaskuja käyttäen professori Andreas Sjögrenin kielelle kehittämää aakkostoa.[1] Tästä syystä jotkut pitävät häntä "ossetialaisen kirjallisuuden isänä".[2] Tšonkadzen ensimmäinen ja viimeinen julkaistu teos, Suramis tsikhe, sai osakseen pitkäaikaista menestystä. Se julkaistiin vuosina 1859–1960 georgialaisessa Tsiskari-lehdessä. Pienoisromaani on sekoitus kansanperinnettä, historiaa, poliittista protestia ja romanttista draamaa, jossa Tšonkadze hyökkää intohimoisesti maaorjuutta vastaan. Sensuurisyistä tarinalle annettiin keskiaikainen asetelma, ja se oli täynnä allegorioita: tuon aikaista yhteiskuntapoliittista järjestelmää symboloi rapistuva Suramin linnoitus, joka vaatii elävän henkilön haudattavaksi muuriensa sisäpuolelle pysyäkseen pystyssä. Novellan teki kuuluisammaksi tunnettu armenialainen elokuvaohjaaja Sergei Paradžanov, joka ohjasi palkintoja saaneen Ambavi Suramis tsikhitsan 1980-luvulla.

Tšonkadze kuoli tuberkuloosiin vain kolmenkymmenen vuoden ikäisenä, ja hänen sukulaisensa tuhosivat useita hänen kirjoituksiaan mahdollisen tartunnan lähteinä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Чонкадзе (Даниил, 1830 - 1860). Russian Biographic Dictionary.
  2. Rayfield, Donald (2000), The Literature of Georgia: A History: 2nd edition, p. 153. Routledge, ISBN 0-7007-1163-5
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Daniel Chonkadze