Surami

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suramin koilliskulma ja Kviratskhovelin kirkko.

Surami (georg. სურამი) on kaupunkityyppinen taajama (daba) Georgiassa, Šida Kartlin alueella Khašurin piirikunnassa. Taajaman asukasluku on 7 492 (vuonna 2014). Surami on suosittu, vuoristossa sijaitseva ilmastolomakohde, jossa on keskiaikainen linnoitus.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Surami sijaitsee Likhin vuorijonon (eli Suramin vuorijonon) eteläisillä rinteillä. Vuorijono jakaa Georgian läntiseen ja itäiseen osaan. Neljän kilometrin päässä Suramista on Khašurin kaupunki, johon Surami on liitetty rautatiellä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suramin linnoituksen rauniot.

Ihmisasutusta Suramin alueella oli ensimmäisen kerran aikaisella pronssikaudella. Kaupunki oli luultavasti antiikin kirjailijoiden, erityisesti Plinius vanhemman (23–79) Surium. Plinius kertoo paikan sijaitsevan Kolkhiksen itäosassa, lähempänä Iberiaa. Surami sijaitsee strategisella paikalla Bordžomin rotkon suulla vartioimassa Itä- ja Länsi-Georgian välistä tietä, joten siitä tuli 1100-luvulla raskaasti linnoitettu kaupunki. 1170-luvulta 1300-luvun lopulle Suramin linnoitus kuului perinnöllisesti Kartlin eristavi-dynastialle, "kuvernööreille", jotka ottivat sukunimen Surameli (georg. სურამელი).

Myöhemmin Surami taantui, mutta säilytti vilkkaan kauppapaikkansa ja linnoituksen, joka rakennettiin uudelleen 1500- ja 1600-luvuilla. 1700-luvun puoliväliin mennessä, prinssi Vakhuštin mukaan, Suramissa oli 200 georgialaisten, armenialaisten ja juutalaisten taloutta. 1740-luvulla prinssi Givi Amilakhvari käytti Suramia tukikohtanaan kuningas Teimuraz II:ta ja persialaisia vastaan. Prinssin antauduttua vuonna 1745 linnoitus tuhottiin, mutta korjattiin myöhemmin jälleen: venäläis-georgialaiset joukot käyttivät linnoitusta osmaneja vastaan suunnatuissa operaatioissa Venäjän-Turkin sodassa (1768–1774). Kun Venäjä oli liittänyt Georgian itseensä vuonna 1801 Suramiin sijoitettiin sotilastukikohta. Myöhemmin paikasta tuli suosittu terveyslomakohteena. Vuonna 1926 Surami sai kaupunkityyppisen taajaman aseman.

Monumentit ja nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkymä Suramin lounaisosaan ja Jumalanäidin kirkolle Suramin linnoituksesta käsin.

Surami sijaitsee suuren Bordžomi-Kharagaulin kansallispuiston lähellä. Itse kaupungissa on Jumalanäidin kirkon 1500–1600-lukujen rakennuskompleksi, 1600–1800-luvuilla rakennettu Pyhän Yrjön kirkko ja vuonna 1998 rakennettu Kviratskhovelin kirkko.

Suramin linnoituksen tarkka, alkuperäinen rakennusajankohta on jäänyt hämärän peittoon. Linnoituksen aikaisimmat rakenteet ovat mahdollisesti 1100-luvulta, mutta sitä on myöhemmin rakennettu uudelleen useita kertoja. Kirjailija Daniel Tšonkadze (1830–1860) toi klassiseen Georgian kirjallisuuteen paikallisen, linnoitukseen liittyvän legendan, jonka armenialainen elokuvaohjaaja Sergei Paradžanov teki kuuluisammaksi elokuvassaan Ambavi Suramis tsikhitsa (”Suramin linnoituksen legenda”) 1980-luvulla.[1]

Suramin Lesja Ukrajinkan museo on omistettu ukrainalaisen naisrunoilija Lesja Ukrajinkan (1873–1913) muistolle. Hän vietti viimeiset kuukautensa Suramissa. Museo koostuu runoilijan kuolintalosta, kirjastosta ja georgialaisen kuvanveistäjä Tamar Abakelian veistoksesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Surami

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Legend of the Surami Fortress Georgian Journal. 2015. Viitattu 13.6.2021.