Dandiedinmontinterrieri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dandiedinmontinterrieri
Dandie Dinmont Terrier 600.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Skotlanti,  Yhdistynyt kuningaskunta
Määrä Suomessa rekisteröity 928[1]
Rodun syntyaika 1873
Alkuperäinen käyttö mäyrä- ja rottajahti
Nykyinen käyttö seurakoira
Muita nimityksiä dandi
FCI-luokitus ryhmä 3 jaos 2 #168
Ulkonäkö
Paino 8–11 kg
Säkäkorkeus 20,3-27,9 cm
Väritys pippuri ja sinappi

Dandiedinmontinterrieri on ikivanha rotu, kotoisin Skotlannista läheltä Englannin rajaa, jossa muun muassa kiertelevät romanit käyttivät sitä pikkuriistan metsästykseen. Nykyään dandiedinmontinterrieriä käytetään vain seurakoirana.

Se on maailman ainoa koirarotu, joka on nimetty romaanihahmon mukaan: Sir Walter Scottin vuonna 1814 ilmestyneessä romaanissa "Guy Mannering" on mies nimeltä Dandie Dinmont, joka omisti liudan näitä pippurin ja sinapin värisiä matalia terriereitä.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu saapui Suomeen vuonna 1963. Vaikka Englannista ja Ruotsista tuotiin Suomeen näitä terriereitä, rotu pysyi harvinaisuutena vuoteen 1980, jolloin nykyinen dandiedinmontinterrierin kasvatus aloitettiin. Vuosien varrella koiria on tuotu Ruotsista, Englannista, Hollannista, Saksasta, Unkarista ja Amerikasta.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dandiedinmontinterrieri on notkea matalajalkainen, pitkärunkoinen koira, jonka huomattavimmat rotupiirteet ovat suuri, runsastukkainen pää, tummat älykkäät silmät ja ainutlaatuinen kaartuva ylälinja. Värejä on kaksi, pippuri (harmaasta lähes mustaan) ja sinappi (vaalean hiekanvärisestä parkinruskeaan). Molemmilla värimuunnoksilla on lähes valkea päätupsu eli topknot sekä runkoa selvästi vaaleampi hapsutus raajoissa ja rungon alla. Raajat ovat lyhyet ja vankat, sillä ne on tarkoitettu kaivamiseen. Dandien karvaa ei saa koskaan ajella, ei edes silloin, vaikka koira ei näyttelyissä kävisikään, koska silloin karkean karvan kasvu heikkenee eikä turkista tule säänkestävää.

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dandiedinmontinterrieri on itsenäinen, äärettömän ihmisrakas, päättäväinen, arvonsa tunteva ja erittäin älykäs. Ulkonäöstään huolimatta se ei ole mikään pehmolelu tai lasten leikkikalu. Se tulee yleensä hyvin toimeen muiden koirien kanssa, mutta ilman hyvää kotikasvatusta siitä tulee vaikea käsitellä ja älykkäänä koirana se osaa käyttää omistajansa heikkouksia hyväkseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 11.8.2016)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]