Dale Earnhardt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dale Earnhardt vuonna 2000.

Ralph Dale Earnhardt, Sr. (29. huhtikuuta 1951 Kannapolis, Pohjois-Carolina18. helmikuuta 2001 Daytona Beach, Florida) oli yhdysvaltalainen kilpa-autoilija. Earnhardt kilpaili elämänsä aikana Yhdysvalloissa useissa autosarjoissa, mutta parhaiten hän menestyi vakioautosarja NASCARissa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Earnhardt oli menestynyt kuljettaja Winston Cup -sarjassa, jonka mestariksi hän ylsi seitsemästi.[1] Vain Richard Petty on pystynyt voittamaan yhtä monta mestaruutta. Earnhardtin aggressiivinen ajotyyli vetosi lajin faneihin, jotka antoivat hänelle lempinimen "The Intimidator" eli "Pelottelija".[1]

Earnhardt kuoli viimeisellä kierroksella vuoden 2001 Daytona 500 -kilpailussa. Toinen auto tönäisi takaapäin Earnhardtin autoa, joka törmäsi seinään. Earnhardt ei tullut tajuihinsa onnettomuuden jälkeen, ja hänet piti leikata irti ulos autosta. Earnhardtin poika Dale Jr. tuli kilpailussa toiseksi.[1] Onnettomuuden jälkeen NASCAR aloitti massiivisen turvallisuuskampanjan lähinnä yleisön ja lajin sponsorien painostuksesta.

Dale Earnhardtin ura NASCAR-kuljettajana kesti yli 25 vuotta.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dale Earnhardtilla on neljä lasta, Kelley King, Taylor, Kerry ja Dale Jr. Kaksi viimeksi mainittua ovat myös tunnettuja NASCAR-ajajia. Earnhardt avioitui kolmannen kerran vuonna 1982. Leski Teresa Earnhardt omistaa edelleen kilpatallin ja markkinointiyrityksen Dale Earnhardt, Inc., jonka Dale perusti yhdessä hänen kanssaan 1990-luvulla.

Earnhardt ajoi lähes koko NASCAR-uransa mustalla autolla numero 3.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c NASCAR Star Dale Earnhardt Dies in Race ABC News. Viitattu 27.10.2014