Dajabónjoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dajabón
Laskupaikka Atlantin valtameri
Maat  Haiti
 Dominikaaninen tasavalta

Dajabónjoki ransk. Riviére du Massacre, esp. Rio Dajabón, toiselta nimeltään Massacrejoki, on vajaan sadan kilometrin mittainen joki Hispaniolan saarella[1]. Se virtaa keskellä saarta pohjoiseen päätyen Karibianmereen. Joki muodostaa luonnollisen rajan Haitin ja Dominikaanisen tasavallan välille. Joesta on käyty suuria kiistoja ja sen toinen nimi Massacre viitannee diktaattori Trujillon lokakuun 2. päivän 1937 Parsleyn verilöylyyn Dominikaanisessa tasavallassa[2]. Toisaalta espanjalaiset ja ranskalaiset ovat taistelleet joella jo 1700-luvulla.

Nykyiset kiistat koskevat veden käyttöä. Haitilaiset viljelijät kaivavat kanaalia joesta kuivuudesta muiden luonnontuhojen ohella kärsivään maahansa, mistä naapuri ei ole mielissään. Dominikaanilaiset toteavat, että haitilaiset ovat kaataneet metsänsä ja maanviljelijät ovat siitäkin syystä vesipulassa, kun taas Dominikaanisessa tasavallassa metsien talouskäyttö on kielletty. He toteavat, että joen kanaali vaarantaa viljelyksen ja karjanhoidon heidänkin maassaan eikä ympäristövaikutuksia ole arvioitu herkässä suistossa. Kuitenkin myös dominikaanilaisilla on ennestään yksitoista kastelukanaalia joen lähistöllä, mutta kysymys on itse rajajoen vedestä. Vuoden 1929 rauhansopimus maiden välillä kieltää rajavesiin puuttumisen.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. John C. Bartholomew ym.: The Times Atlas, s. 127. Lontoo: Times Books Ltd, 1982. ISBN 0 7230 0238 X. (englanniksi)
  2. Marlon Bishop, Tatiana Fernandez: 80 Years On, Dominicans And Haitians Revisit Painful Memories Of Parsley Massacre Parallels. 7.10.2017. Viitattu 11.2.2024. (englanniksi)
  3. Anna Heikkinen: Karibian saaren viljelijät kamppailevat kuoleman joesta KU. 10.2.2024. Helsinki: Kansan Uutiset. Viitattu 11.2.2024.