Daisy (mainos)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Daisy

Daisy, myös nimellä "Daisy Girl" tai "Peace, Little Girl", oli kiistanalainen poliittinen mainos, joka esitettiin televisiossa osana Lyndon B. Johnsonin vuoden 1964 presidentinvaalikampanjaa.

Vaikka se esitettiin vain kerran, sitä pidetään yhtenä tärkeimmistä tekijöistä Johnsonin ylivoimaisessa voitossa republikaanipuolueen ehdokkaasta Barry Goldwateria vastaan ja käännekohtana poliittisen mainonnan historiassa. Daisy-mainos suunniteltiin selventämään Johnsonin ydinasevastaisia ​​kantoja. Goldwater vastusti ydinkoekieltosopimusta ja ehdotti tarvittaessa ydinaseiden käyttöä Vietnamin sodassa. Johnsonin kampanja käytti Goldwaterin puheita vihjatakseen, että hän voisi aloittaa ydinsodan.

Mainoksen alussa pikkutyttö poimii päivänkakkaran terälehtiä, samalla kun hän laskee yhdestä kymmeneen, osittain väärin. Kun hän sanoo yhdeksän, kuva pysähtyy, ja kuuluu miesääni, joka laskee numeroita taaksepäin kymmenestä yhteen, samalla tavalla kuin ohjuksen lähtölaskenta alkaa. Videon zoomaus keskittyy tytön oikeaan silmään, kunnes hänen pupillinsa täyttää ruudun, minkä sitten korvaa ydinräjähdys ja sen ääni. Johnsonin ääni toteaa sitten seuraavasti: "These are the stakes! To make a world in which all of God's children can live, or to go into the dark. We must either love each other, or we must die." (suom. "Nämä ovat panokset! Luoda maailma, jossa kaikki Jumalan lapset voivat elää, tai mennä pimeyteen. Meidän täytyy joko rakastaa toisiamme tai meidän on kuoltava.").

Mainos vedettiin televisiosta alkuperäisen lähetyksensä jälkeen mutta media jatkoi sen toistamista ja analysointia. Johnsonin kampanjaa kritisoitiin laajasti mahdollisen ydinsodan hyväksikäyttämisestä ja sen vihjauksesta. Kritiikasta huolimatta Johnsonin vaalikampanja julkaisi useita muita mainoksia, jotka hyökkäsivät Goldwaterin poliittisia kantoja vastaan, mainitsematta häntä nimellä.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Daisy (advertisement)