Daimoni (Universumien tomu)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Daimoni on Philip Pullmanin kirjoittamassa Universumien tomu -fantasiatrilogiassa jokaisen ihmisen henkilökohtainen, sielua ilmentävä eläinhahmo, joka on yleensä eri sukupuolta kuin ihmisensä. Vaikka ihminen pystyisi pitämään tunteensa toiselta salassa, daimoni paljastaa tunteet usein esim. hermostuneisuudellaan tai vihaisuudellaan. Se seuraa omistaajaansa kaikkialle ja on osa häntä itseään. Se, mikä eläin daimoni on, määräytyy hänen omistajansa mukaan. Lasten daimonit voivat muuttaa muotoaan eläimestä toiseksi, mutta murrosiän alkuvaiheessa daimoni omaksuu pysyvän hahmon. Ihmisen kuollessa daimoni haihtuu ilmaan. Daimonin kuollessa ihmiselle käy samoin.

Ihminen ja daimoni pystyvät vaihtamaan ajatuksiaan keskenään, lisäksi daimonien ja ihmisten välillä on "side", joka kytkee heidät kiinni toisiinsa. Ihmiset ja daimonit eivät pysty siteen takia etääntymään toisistaan kuin pari metriä toisin kuin noidat, jotka voivat loitota daimonistaan miten paljon hyvänsä. Tosin noidillakaan tämä kyky ei ole synnynnäinen, vaan se täytyy hankkia kulkemalla Lapissa sijaitsevan saastuneen alueen halki, jolle daimonit eivät voi mennä. Ihmistä ja daimonia yhdistävän näkymättömän siteen voi katkaista ainoastaan erityisellä metalliterällä, josta esim. Will Parryn (esiintyy trilogian toisessa osassa "Salaperäinen veitsi) kaksipuoleisen veitsen toinen terä on tehty. Siteen katkaiseminen vaikuttaa aikuiseen lobotomian tavoin, lapsen se voi jopa tappaa.

Toisen daimoniin koskeminen on tabu. Daimonit saavat koskea toisiinsa ja voivat vaihtaa ajatuksia keskenään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pullman, Philip: Kultainen kompassi. (Northern Lights, 1995.) Suomentanut Helene Bützow. Helsinki: Tammi, 1996. ISBN 951-31-0801-5.