Daimoni (Universumien tomu)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Daimoni on Philip Pullmanin kirjoittamassa Universumien tomu -fantasiatrilogiassa jokaisen ihmisen henkilökohtainen, sielua ilmentävä eläinhahmo.

Daimoni on yleensä eri sukupuolta kuin ihmisensä. Vaikka ihminen pystyisi pitämään tunteensa toiselta salassa, daimoni paljastaa tunteet usein esim. hermostuneisuudellaan tai vihaisuudellaan. Se seuraa omistaajaansa kaikkialle ja on osa häntä itseään. Se, mikä eläin daimoni on, määräytyy hänen ihmisensä luonteen ja mielenlaadun mukaan. Lasten daimonit voivat muuttaa muotoaan eläimestä toiseksi, mutta murrosiän alkuvaiheessa daimoni omaksuu pysyvän hahmon, joka on usein lintu tai nisäkäs. Ihmisen kuollessa daimoni haihtuu ilmaan. Jos daimoni menettää henkensä, sen ihminen kuolee samassa.

Ihminen ja daimoni pystyvät vaihtamaan ajatuksiaan keskenään, lisäksi daimonien ja ihmisten välillä on "side", joka kytkee heidät kiinni toisiinsa. Ihmiset ja daimonit eivät pysty siteen takia etääntymään toisistaan kuin pari metriä toisin kuin noidat, jotka voivat loitota daimoneistaan miten paljon hyvänsä. Tosin noidillakaan tämä kyky ei ole synnynnäinen, vaan se täytyy hankkia kulkemalla Lapissa sijaitsevan saastuneen alueen halki, jolle daimonit eivät voi mennä. Ihmistä ja daimonia yhdistävän näkymättömän siteen voi katkaista ainoastaan erityisellä metalliterällä, josta esimerkiksi Will Parryn (esiintyy trilogian toisessa osassa "Salaperäinen veitsi) kaksipuoleisen veitsen toinen terä on tehty. Siteen katkaiseminen vaikuttaa aikuiseen lobotomian tavoin, lapsen se voi jopa tappaa. Ihmistä ilman Daimonia kutsutaan zombiksi.

Toisen daimoniin koskeminen on tabu. Daimonit saavat koskea toisiinsa ja voivat vaihtaa ajatuksia keskenään. Kirjasarjan päähenkilö Lyra Belacquan maailma on ainoa, jonka ihmiset pystyvät näkemään daimoninsa (tosin myös meidän maailmastamme kotoisin oleva John Parry oppi näkemään omansa matkattuaan Lyran maailmaan). Kirjasarjasta ei käy ilmi, miten daimonit syntyvät tai mistä ne saavat nimensä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pullman, Philip: Kultainen kompassi. (Northern Lights, 1995.) Suomentanut Helene Bützow. Helsinki: Tammi, 1996. ISBN 951-31-0801-5.
  • Pullman, Philip: Salaperäinen veitsi. (The Subtle Knife, 1997.) Suomentanut Helene Bützow. Helsinki: Tammi, 1997. ISBN 951-31-0834-1.
  • Pullman, Philip: Maaginen kaukoputki. (The Amber Spyglass, 2000.) Suomentanut Helene Bützow. Helsinki: Tammi, 2001. ISBN 951-31-0835-X.