Will Parry

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

William "Will" Parry on kuvitteellinen hahmo Philip Pullmanin kirjasarjassa Universumien tomu. Hän on toinen päähenkilö Lyra Belacquan rinnalla. Hän esiintyy vasta toisessa kirjassa Salaperäinen veitsi ja myös seuraavassa, Maaginen kaukoputki. Pullman on vihjannut kirjoittavansa Willistä vielä lisää.

Will on urhea, hiljainen ja älykäs. Hänellä ei ole hyvää ystävää ennen kuin hän tapaa Lyran toisessa ulottuvuudessa, Cittàgazzessa. Willin äiti on mielisairas ja on pitänyt hänestä huolta siitä asti kun hän ymmärsi ettei hän voinut hyvin. Willin isä on tutkija, joka on kadonnut, mutta oli lähettänyt kirjeitä vaimolleen ennen kuin hän katosi. Niissä kerrotaan hänen tutkimuksistaan Alaskassa, josta hän oli löytänyt toiseen maailmaan johtavan aukon. Myöhemmin kirjassa noita, joka halusi olla John Parryn, Willin isän, rakastaja tappoi isän kostoksi tämän kieltäydyttyä vastaamasta noidan tunteisiin, koska John ollut ei halunnut pettää vaimoaan. Will ja John olivat juuri ymmärtäneet olevansa isä ja poika. Noita tappoi itsensä tämän jälkeen.

Will löysi Cittágazzeen kun hän rupesi seuraamaan kissaa sen jälkeen kun hän oli vienyt äitinsä turvaan ja paennut kotoaan ja samalla tappanut miehen joka yritti vahingoittaa häntä ja hänen äitiään sekä varastaa isän lähettämät kirjeet, joissa kerrottiin maailmojen välisen aukon paikka. Silloin Will löysi aukon toiseen maailmaan liikenneympyrän keskeltä. Siellä hän sitten tapasi Lyran ja heistä tuli parhaimpia ystäviä ja myöhemmin myös rakastavaiset.

Willin daimoni on kissa jolle suomalainen noita Serafina Pekkala antoi nimen Kirjava.

Todellisuudessa William Edward Parry oli tutkimusmatkailija 1800-luvulla.

Salaperäinen veitsi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salaperäinen veitsi joutui Willille kun hän tappeli Cittágazzessa Tullio-nimisen miehen kanssa. Will sai veitsen kahakassa mutta menetti kaksi sormea joiden tyngistä vuoti lakkaamatta verta kunnes kuin hänen isänsä laittoi haavoihin voidetta. Veitsellä pystyy viiltämään mitä tahansa, myös aukkoja toisiin maailmoihin, mutta aina uuden aukon avauksen yhteydessä syntyy Haamu, joka imee aikuisten sieluja (joskin veitsi on myös ainoa, joka pystyy tuhoamaan Haamut), joten viimeisen kirjan lopussa hänen on rikottava veitsi ja jätettävä Lyra omaan Oxfordiinsa ja palattava omaansa. Siellä hän sitten muuttaa Mary Malonen luokse ja ilmeisesti saa hoitoa äidilleen. Hän ja Lyra olivat sopineet että he olisivat samassa paikassa (Kasvitieteellinen puutarha) samaan aikaan (keskipäivällä juhannuspäivänä) joka vuosi tunnin ajan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pullman, Philip: Kultainen kompassi. (Northern Lights, 1995.) Suomentanut Helene Bützow. Helsinki: Tammi, 1996. ISBN 951-31-0801-5.
  • Pullman, Philip: Salaperäinen veitsi. (The Subtle Knife, 1997.) Suomentanut Helene Bützow. Helsinki: Tammi, 1997. ISBN 951-31-0834-1.
  • Pullman, Philip: Maaginen kaukoputki. (The Amber Spyglass, 2000.) Suomentanut Helene Bützow. Helsinki: Tammi, 2001. ISBN 951-31-0835-X.
Tämä kirjallisuuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.