Will Parry

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Will Parry
Luoja(t) Philip Pullman
Näyttelijä(t) Amir Wilson (His Dark Materials)
Ensi-
esiintyminen
Salaperäinen veitsi
Viimeinen
esiintyminen
Maaginen kaukoputki
Henkilötiedot
Koko nimi William Parry
Ammatti salaperäisen veitsen kantaja
Sukupuoli mies
Suhteet
Vanhemmat John Parry
Tutut Lyra Belacqua

William ”Will” Parry on kuvitteellinen hahmo Philip Pullmanin kirjasarjassa Universumien tomu. Hän on toinen päähenkilö Lyra Belacquan rinnalla. Hän esiintyy vasta toisessa kirjassa Salaperäinen veitsi ja myös seuraavassa, Maaginen kaukoputki. Pullman on vihjannut kirjoittavansa Willistä vielä lisää.

Will on urhea, hiljainen ja älykäs. Hänellä ei ole hyvää ystävää ennen kuin hän tapaa Lyran toisessa ulottuvuudessa, Cittàgazzessa. Willin äiti on mielisairas ja on pitänyt hänestä huolta siitä asti kun hän ymmärsi ettei hän voinut hyvin. Willin isä on tutkija, joka on kadonnut, mutta oli lähettänyt kirjeitä vaimolleen ennen kuin hän katosi. Niissä kerrotaan hänen tutkimuksistaan Alaskassa, josta hän oli löytänyt toiseen maailmaan johtavan aukon. Myöhemmin kirjassa noita, joka halusi olla John Parryn, Willin isän, rakastaja tappoi isän kostoksi tämän kieltäydyttyä vastaamasta noidan tunteisiin, koska John ollut ei halunnut pettää vaimoaan. Will ja John olivat juuri ymmärtäneet olevansa isä ja poika. Noita tappoi itsensä tämän jälkeen.

Will löysi Cittágazzeen kun hän rupesi seuraamaan kissaa sen jälkeen kun hän oli vienyt äitinsä turvaan ja paennut kotoaan ja samalla tappanut miehen joka yritti vahingoittaa häntä ja hänen äitiään sekä varastaa isän lähettämät kirjeet, joissa kerrottiin maailmojen välisen aukon paikka. Silloin Will löysi aukon toiseen maailmaan liikenneympyrän keskeltä. Siellä hän sitten tapasi Lyran ja heistä tuli parhaimpia ystäviä ja myöhemmin myös rakastavaiset.

Willin daimoni on kissa jolle suomalainen noita Serafina Pekkala antoi nimen Kirjava.

Pullman ei ole nimennyt Will-hahmoa 1800-luvulla eläneen tutkimusmatkailijan William Edward Parryn mukaan.[1]

Universumien tomu -kirjasarjaan pohjautuvassa televisiosarjassa His Dark Materials hahmoa esittää Amir Wilson. Will esiintyy sarjassa ensimmäistä kertaa jo sen ensimmäisen tuotantokauden viidennessä jaksossa ”The Lost Boy”, vaikka ensimmäinen kausi perustuu pääosin kirjasarjan ensimmäiseen osaan Kultainen kompassi, jossa hahmoa ei vielä tavata.[2]

Salaperäinen veitsi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salaperäinen veitsi joutui Willille kun hän tappeli Cittágazzessa Tullio-nimisen miehen kanssa. Will sai veitsen kahakassa mutta menetti kaksi sormea joiden tyngistä vuoti lakkaamatta verta kunnes kuin hänen isänsä laittoi haavoihin voidetta. Veitsellä pystyy viiltämään mitä tahansa, myös aukkoja toisiin maailmoihin, mutta aina uuden aukon avauksen yhteydessä syntyy Haamu, joka imee aikuisten sieluja (joskin veitsi on myös ainoa, joka pystyy tuhoamaan Haamut), joten viimeisen kirjan lopussa hänen on rikottava veitsi ja jätettävä Lyra omaan Oxfordiinsa ja palattava omaansa. Siellä hän sitten muuttaa Mary Malonen luokse ja ilmeisesti saa hoitoa äidilleen. Hän ja Lyra olivat sopineet että he olisivat samassa paikassa (Kasvitieteellinen puutarha) samaan aikaan (keskipäivällä juhannuspäivänä) joka vuosi tunnin ajan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pullman, Philip: Kultainen kompassi. (Northern Lights, 1995.) Suomentanut Helene Bützow. Helsinki: Tammi, 1996. ISBN 951-31-0801-5.
  • Pullman, Philip: Salaperäinen veitsi. (The Subtle Knife, 1997.) Suomentanut Helene Bützow. Helsinki: Tammi, 1997. ISBN 951-31-0834-1.
  • Pullman, Philip: Maaginen kaukoputki. (The Amber Spyglass, 2000.) Suomentanut Helene Bützow. Helsinki: Tammi, 2001. ISBN 951-31-0835-X.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The real-life explorers who inspired His Dark Materials Royal Museums Greenwich. Viitattu 31.3.2024. (englanniksi)
  2. Romano, Nick: His Dark Materials star opens up about that surprise character debut Entertainment Weekly. 2.12.2019. Viitattu 31.3.2024. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjallisuuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.