DBox2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

DBox2 on konkurssiin menneen Kirch-operaattorin käyttämä Digiboksi, joita konkurssin myötä jäi maailmalle, pääasiassa Saksaan, käyttämättömiksi miljoonia, ja sittemmin niitä on saanut ostettua käytettynä hintaluokassa 50 - 120 euroa.

DBox2:ta on valmistanut Nokia, Sagem ja Philips. Pääpiirteiltään eri valmistajien laitteet ovat yhteneväisiä, mutta pieniä eroja on jopa saman valmistajankin eri valmistuserissä ja ennen ohjelmistopäivityksiä kannattaa varmistaa sen sopivuus.

Laitteita on valmistettu sekä DVB-C- että DVB-S-standardin mukaisina, joskin Philipsin laitteita saa tiettävästi ainoastaan S-mallisina.

Laitteessa ei ole sisäistä kiintolevyä, mutta siinä on 10 BaseT -ethernet liitäntä, jonka kautta sillä voi tallentaa ohjelmia jonkun ulkoisen laitteen jakamalle verkkolevylle. Tuettuja levyjakoprotokollia ovat ainakin NFS ja CIFS, ja noiden lisäksi ohjelmisto tukee myös VLC ohjelmiston tukemaa verkkostreamausprotokollaa.

DBoxin pohjalta on myöhemmin valmistettu myös tehokkaammalla prosessorilla varustettua kiintolevyllistä DreamBoxia.

Firmware[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirchin laitteessaan käyttämässä ohjelmaversiossa oli rajoituksia, joiden takia laite ei toiminut esimerkiksi kilpailijan salauksenpurkukortilla, ja jossain konkurssiprosessin vaiheessa he jopa lähettivät lähetyksen mukana bokseihin päivityksiä, joiden vuoksi boksi tuli käyttökelvottomaksi jopa salaamattomien lähetysten katselemiseen.

Sittemmin harrastelijat ovat onnistuneet vaihtamaan Linuxin boksien käyttöjärjestelmäksi, ja tehneet uudet käyttöliittymäohjelmistot, joilla boksia voi käyttää missä tahansa DVB-verkossa.

Uuden firmwaren kehitystyötä tehdään Tuxbox-webbisivuston alla.

Enigma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enigma on ilmeisesti ensimmäinen laitteelle kehitetty käyttöliittymäohjelmisto, joka nykyisellään tukee myös Suomessa käytettävää DVB-subtitle -tekstitystä. Teksti-TV:n kautta jaettavaa tekstitystä Enigma ei ilmeisesti osaa ilman erillistä laajennosta. Enigman käyttöliittymä on jonkin verran erilainen kuin perinteisten AV-laitteiden, ja monet käyttävätkin Enigman sijasta Neutrinoa.

Neutrino[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neutrino on DBoxille tehty vaihtoehtoinen käyttöliittymä, jonka käyttölogiikkaa on Enigmaan verrattuna lähempänä sitä, mihin käyttäjät yleensä ovat tottuneet AV-laitteissa. Ainakaan toistaiseksi Neutrino ei osaa DVB-subtitlejä, ja TekstiTV-tekstitykseenkin vaaditaan erillinen ohjelma, jollainen löytyy esimerkiksi osoitteesta http://www.hyper.fi/tekstimaatti/. Tällä hetkellä suurimmassa osassa Suomen televisiolähetyksiä tekstitys lähetetään joko samanaikaisesti sekä DVB-subtitle:nä että TekstiTV-muodossa tai sitten kiinteästi kuvaan "poltettuna", joten DVB-subtitle -tuen puuttuminen ei ilmaiskanavilla haittaa. Ainoastaan MTV3:n maksukanavapaketissa on lähetystä, joissa tekstitys on ainoastaan DVB-subtitle -muodossa.

DBox2 Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oikealla ohjelmoistolla DBox2 toimii myös Suomen kaapelitelevisioverkoissa. Suomalaisen firmware version kehitäminen käynnistyi DVDPlaza-foorumissa keväällä 2004. Jouni Hiltunen on julkaissut laitteelle DLaatikko nimisiä ohjelmistopaketteja. Ari Saastamoinen on kehittänyt "tekstimaatti" moduulin, joka auttaa teksti-TV-tekstitysten käyttöä. Laitteessa on paikka salauksenpurkukortille, mutta sitä ei ole suunniteltu Suomessa käytettävän Conax-järjestelmän purkukorttien kanssa käytettäväksi. Conax-kortit saa kuitenkin toimimaan DBox2:n kanssa, mutta se vaatii pienen elektronisen virityksen laitteen sisälle. Noita virityssarjoja myydään netissä usein nimellä multicam, vaikka teknisesti nimitys onkin hieman virheellinen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanniksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]