D’Entrecasteaux’nsaaret

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
D’Entrecasteaux’nsaaret
Kartta saariryhmästä
Kartta saariryhmästä
Maantiede
Sijainti 9°39′S, 150°42′E
Merialue Tyynimeri
Vesialue Salomonmeri
Suurin saari Fergusson
Muita saaria Normanby, Goodenough, Sanaroa, Dobu
Pinta-ala 3 142 km²
Valtio
Valtio Papua-Uusi-Guinea
Maakunta Milne Bay
Väestö
Väkiluku 49 000
Asutuskeskukset Kalokalo

D’Entrecasteaux’nsaaret [dãtrekasto:´nsaaret] ovat saariryhmä Papua-Uudessa-Guineassa Uuden-Guinean saaren itäisen kärjen pohjoispuolella. Saarten yhteispinta-ala on 3 142 neliökilometriä ja asukasluku 49 000 vuonna 1990.lähde?

Tuliperäinen saaristo koostuu viidestä pääsaaresta, jotka ovat pohjoisesta etelään lueteltuina Goodenough (Nidula), Fergusson (Moratau), Sanaroa, Dobu ja Normanby (Duau). Lisäksi niiden ympärillä on lukuisia pieniä luotoja. Suurin saarista on Fergusson, joka käsittää yli kolmanneksen saarten pinta-alasta. Saaristo on nimetty ranskalaisen navigaattorin Bruni d’Entrecasteaux’n mukaan.

Suurimmat saaret ovat asuttuja. Valtaosa väestöstä elää omavaraistaloudessa pienissä yhdyskunnissa. Perinteisesti alueella on tuotettu saviastioita vaihtokauppaa varten, ja asukkaat ovat osallistuneet myös kulaan, esineiden kuten simpukankuorten seremonialliseen vaihtojärjestelmään eri heimojen välillä. Talouden kannalta merkittävämpää on kopran tuotanto. Lisäksi alueella on viime vuosina etsitty mineraaliesiintymiä.