Dölehevonen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dölehevonen
Dole eating grass.jpg
Tyyppi: kylmäverinen
Alkuperä ja nimet
Alkuperämaa: Norjan lippu Norja
Kantakirja perustettu: 1967
Muita nimityksiä: gudbransdalinhevonen
pohjoisnorjanhevonen
östlandinhevonen [1]
Esiintyminen ja käyttö
Käyttötarkoitus: ravuri, työhevonen
Ominaisuudet
Korkeus: 145–155 cm
Paino: 540–630 kg

Dölehevonen (ennen myös östlandinhevonen, gudbrandsdalinhevonen ja pohjoisnorjanhevonen) on norjalainen kylmäverinen hevosrotu. Sen säkäkorkeus on 145–155 senttimetriä ja paino 540–630 kilogrammaa. Dölehevonen on vanha työhevosrotu, vaikka sen rotujärjestö onkin perustettu vasta vuonna 1967.lähde?

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dölehevonen on peräisin Gudbrandsdalin laaksosta, missä sitä käytettiin työ- ja kuormahevosena. Rotu muistuttaa niin paljon friisiläisiä ja hollantilaisia hevosia sekä joitakin Skotlannin poneja, että arvellaan matkalaisten, kenties jopa viikinkien kuljettaneen hevosia näiden alueiden välillä.

Rotu on todennäköisesti polveutunut dölenravurista, joka paransi ravinopeutta ja eteenpäinpyrkimystä; metsähevosesta, joka muodosti dölenhevosen massiivista perustaa; ja englannintäysiverisestä, joka paransi liikkeitä, rakennetta ja nopeutta. Vuonna 1834 Norjaan tuotiin täysiverinen ori Odin, jolla on ollut rodun kehityksessä suuri merkitys.lähde?

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dölenhevoset ovat kestäviä ja kokoonsa nähden hyvin vahvoja. Niitä on käytetty työ- ja kuormahevosina, mutta ovat myös nopeita ravureita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.