Reza Kuruš Pahlavi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Cyrus Reza Pahlavi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Reza Kuruš Pahlavi
Iranin kruununprinssi
Syntynyt 31. lokakuuta 1960 (ikä 63)
Teheran, Iranin keisarikunta
Puoliso Yasmine Pahlavi
Lapset Noor
Iman
Farah
Äiti Farah Pahlavi
Uskonto šiialaisuus
Nimikirjoitus
Reza Kuruš Pahlavi Kairossa vuonna 1980

Reza Kuruš Pahlavi (s. 31. lokakuuta 1960 Teheran) on Iranin viimeisen šaahin Mohammad Reza Pahlavin ja šaahitar Farah Pahlavin vanhin poika. Reza Pahlavi on julistautunut Iranin kruununperijäksi nimellä Reza Pahlavi II. Kansainvälisesti hän käyttää englantilaista nimimuotoa Reza P.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1978 Reza Pahlavi lähti Iranista opiskelemaan Yhdysvaltoihin hävittäjälentäjäksi Reesen lentotukikohtaan Luddockiin Teksasiin ja Williams Collegen taideakatemiaan Williamstowniin, Massachusettsiin. Hän on saanut hävittäjälentäjän koulutuksen Yhdysvalloissa ja suorittanut valtiotieteen tutkinnon Etelä-Kalifornian yliopistossa. Pahlavi oli Yhdysvalloissa kun Iranin vallankumous tapahtui.[1]

Vuoden 1979 jälkeen Reza Pahlavi on asunut lähinnä Marokossa, Egyptissä ja vuodesta 1984 Yhdysvalloissa.

Reza Pahlavi asuu Potomacissä, Marylandissa iranilaissyntyisen vaimonsa Yasmine Etemad Aminin kanssa. Heillä on kolme lasta, Noor (s. 3. huhtikuuta 1992), Iman (s. 12. syyskuuta 1993) ja Farah (s. 17. tammikuuta 2004).

Reza Pahlavilla on yksi elossa oleva sisar: Farahnaz Pahlavi. Hänen sisarensa Leila kuoli vuonna 2001 lääkkeiden yliannostukseen ja veli Ali Reza Pahlavi teki vuonna 2011 itsemurhan.

Hävittäjälentäjänä Reza Pahlavi halusi palvella lentäjänä vuonna 1980 Iranin ja Irakin välisessä sodassa. Hän kirjoitti islamilaisen tasavallan puolustusvoimien kenraali Velayatollah Felahielle kirjeen, jossa hän tarjoutui Iranin ilmavoimiin. Tarjous hylättiin.[1]

Reza Pahlavi on puhunut Iranin ihmisoikeuksista ja kritisoinut islamilaista tasavaltaa. Hän on sanonut, että muutos Iranissa tulisi olemaan iranilaisten omasta aloitteesta eikä länsivaltojen. Reza Pahlavi ei tavoittele virallisesti Iranin valtaistuinta.

Hän on kirjoittanut kolme kirjaa Iranin valtiollisista asioista.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Reza Pahlavi International Economic Forum of the Americas. Arkistoitu 17.3.2016. Viitattu 20.3.2016.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.