Cueva de las Manos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käsiä Käsien luolasta.
Näköala luolalta Pinturas-joen laaksoon.

Cueva de las Manos (suom. Käsien luola) on luola, joka sijaitsee Santa Cruzin provinssissa Argentiinassa. Luola valittiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1999.[1]

Luola sijaitsee Pinturas-joen eristyksissä olevassa laaksossa Patagoniassa. Lähimpään päätiehen alueelta on matkaa noin 100 kilometriä. Luola on kuuluisa kalliomaalauksistaan, jotka esittävät käsiä. Maalaukset ovat tehneet joku alkuperäiskansa (luultavasti tehuelchien edeltäjät) noin 13 000 – 9 000 vuotta sitten. Pääluola on 24 metriä syvä. Suuaukko on 15 metriä leveä sekä 10 metriä korkea. Maa luolassa viettää ylöspäin ja korkeus pienenee aina kahteen metriin.

Kädet ovat yleensä kohteensa negatiiveja. Näiden lisäksi luolaan on maalattu kuvia ihmisistä, guanakoista, nanduista, kissaeläimistä ja muista eläimistä sekä geometrisiä muotoja, sahalaitakuviointia, esityksiä auringosta ja metsästyskohtauksia. Samantapaisia maalauksia löytyy myös läheisistä luolista. Kuviin on käytetty punaista (tehty hematiitista), valkoista, mustaa ja keltaista.

Suurin osa käsimaalauksista esittää vasenta kättä. Luultavasti maalaajat ovat pitäneet suihkupiippuaan hallitsevassa kädessään. Epäillään, että maalaukset on tehty aikuistumisriittinä, sillä käsien koot ovat noin 13-vuotiaan tasolla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cueva de las Manos, Río Pinturas UNESCO. Viitattu 19.7.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Cueva de las Manos.
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.