Crossroads to Islam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Crossroads to Islam
Kirjailija Yehuda Nevo ja Judith Koren
Kieli englanti
Genre tietokirja
Kustantaja Prometheus Books
Julkaistu 2003
ISBN 1-59102-083-2
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Crossroads to Islam: The Origins of the Arab Religion and the Arab State on israelilaisen arkeologin Yehuda D. Nevon (1932-1992) ja informaatikko Judith Korenin vuonna 2003 ilmestynyt kirja, joka esittää radikaalin teorian islaminuskon ja islamilaisen valtion synnystä. Teoria perustuu Nevon omiin arkeologisiin tutkimuksiin Negevin autiomaassa sekä metodiseen periaatteeseen, jossa kaikki myöhäinen islamilainen perimätieto hylätään epäluotettavana.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tekijät käyvät läpi 600-luvun kirjalliset, numismaattiset ja arkeologiset lähteet, jotka voivat kertoa islamin synnystä. Kirja esittelee myös Nevon löytämiä piirtokirjoituksia Negevistä. Tämän aineisto perusteella kirjoittajat päättelevät, että

  • Islamilainen perimätieto 800-luvulta ei saa tukea arkeologiasta eikä kirjallisista ei-islamilaisista lähteistä. Ne eivät tunne oikeaan johdettuja kalifeja eivätkä perimätiedon kertomia valloitustaisteluja. Arabivaltion kolikoista ei liioin löydy 600-luvulla islamilaista kuvastoa.
  • 600-luvun valloitussotiin osallistuneet arabit eivät olleet muslimeja, vaan pakanoita tai syyrialaiseen kristillisyyteen kääntyneitä "ismaeliitteja".
  • Muhammed ei ole historiallinen henkilö, ja hänen elämäkertansa heijastelee vain sen kirjoittamisajankohdan uskomuksia.
  • Arabit eivät vallanneet Itäisiä Bysantin maakuntia, vaan Bysantti vetäytyi näiltä alueilta ja jätti ne arabiliittolaisilleen lähes ilman taisteluja.
  • Muawija oli arabivaltion ensimmäinen historiallinen hallitsija. Hän oli Bysantin palveluksessa ollut sotapäällikkö.
  • Vallan saatuaan arabit omaksuivat kansanomaisen juutalais-kristillisen monoteismin ja kehittivät siitä vähitellen arabiuskonnon, joka huipentui islamiin 800-luvun puolivälissä.
  • Koraani kanonisoitiin vasta sen jälkeen, kun abbasidit olivat vuonna 750 nousseet valtaan. [1][2]

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Islamin historian professori David Cook arvioi kirjaa myönteisesti, mutta piti sen näkemystä Koraanin myöhäisestä kirjoittamisesta virheellisenä, koska tällöin Koraanin odottaisi sisältävän tietoja arabien valloitussodista.[3]

Historioitsija Clive Foss on esittänyt teoksesta hyvin kriittisen näkemyksen. Kirja on provokatiivinen ja panee miettimään uudelleen islamin syntyä, joskin kukaan ei enää ota islamilaista perimätietoa sellaisenaan totena. Teos sisältää paljon asioita, joita arvostelija ei voi hyväksyä. Numismaattinen osuus on vanhentunut ja sisältää virheitä. [4] Stefan Heidemann on samoin todennut, että kirjan tärkein kirjoittaja Yehuda Nevo kuoli vuonna1992, minkä takia kirjan empiirisestä aineistosta puuttuu sen jälkeen karttunut runsas numismaattinen tutkimustieto..[5]

Väite Bysantin vetäytymisestä on epäuskottava. Väite arabien pakanallisuudesta on heikosti perusteltu. Analyysi Doctrina Jacobista poikkeaa vakiintuneesta. Muhammed ei juuri esiinny Koraanissa, mutta miksi pitäisi? Muhammed tuskin oli kirjan varsinainen aihe. Miksi arabialainen ajanlasku olisi alkanut vuodesta 622, jos hijraa ei tapahtunut? [4]

Populaari tietokirjailija Colin Wells on esittänyt kirjasta tyrmäävän arvion, jossa teos rinnastetaan holokaustin kieltämiseen ja kreationismiin.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Heidemann, Stefan: The Evolving Representation of the Early Islamic Empire and Its Religion on Coin Imagery. Teoksessa: Angelica Neuwirth, Nicolai Sinai & Michael Marx (toim.) The Quran in Context. Historical and Literary Investigations into the Quranic Milieu, s. 149-196. Brill, 2011. ISBN 90 04 21101 8.
  • Reynolds, Gabriel Said: Introduction, Quranic studies and its controversies. Teoksessa: Reynolds, Gabriel Said (toim.). The Quran in its Historical Context, s. 1–26. Routledge, 2008. ISBN 978-0-415-49169-3.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Reynolds 2008, s. 14
  2. Nevo & Koren 203, s. 10-11
  3. Cook, David: Review of Crossroads to Islam Middle East Quarterly. 2006. Viitattu 30.5.2022.
  4. a b Foss, Clive: An unorthodox view of the Rise of Islam. Journal of Roman Archaeology, 2005, 18. vsk, s. 771 - 774. doi:https://doi.org/10.1017/S1047759400008102. maksullinen.
  5. Heidemann 2010, s. 150
  6. Wells, Colin: Crossroads to Islam: The Origins of the Arab Religion and the Arab State Bryn Mawr Classical Review. 2004. Viitattu 30.5.2022.