Crossfit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Crossfit-ohjaajien sertifiointitilaisuus Santa Cruzissa, Kaliforniassa 2007.

Crossfit on kuntoilumuoto, jossa tavoitteena on kehittää tasaisesti eri fyysisiä ominaisuuksia. Siihen kuuluu lihasvoima-, kestävyys-, nopeus- ja notkeusharjoitteita.[1][2] Crossfitin alkuperäinen kehittäjä, entinen voimistelija[3] Greg Glassman on todennut, että harjoitusohjelman päämääränä on luoda urheilijan perikuva, joka on ”samanveroisesti voimistelija, painonnostaja ja pikajuoksija”. Hänen mukaansa esimerkiksi kestävyysurheilijoilla kestävyyden parantaminen tapahtuu muiden kunto-ominaisuuksien, kuten voiman, nopeuden ja ketteryyden kustannuksella.[4]

Internetissä toimivat yhteisöt ovat olennainen osa crossfit-harrastajien toimintaa, ja verkkosivuilta löytyykin harrastajien itse tekemiä päivittäisiä harjoitteluohjelmia sekä kanavia keskinäiseen tulosten vertailuun. Lajissa järjestetään myös maailmanmestaruuskilpailut, jonka voittaja julistetaan ”maailman kovakuntoisimmaksi ihmiseksi” (engl. World’s Fittest Human).[1]

Crossfit-harjoitteet ovat erittäin haastavia. Esimerkiksi eräässä harjoituksessa toistetaan 20 minuutin aikana mahdollisimman monta kertaa peräkkäin 5 leuanvetoa, 10 punnerrusta ja 15 kyykkyä. Aloittelijoilla onkin vaarana se, että he saattavat riittävän ohjauksen puuttuessa vahingoittaa itsensä. Glassman on itsekin antanut luomastaan harjoitteluohjelmasta seuraavan lausunnon: ”Se voi tappaa sinut. Tämän seikan suhteen olen aina ollut täysin rehellinen.”[3]

Tavaramerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crossfit tavaramerkin on väitetty vesittyneen, koska se olisi menettänyt erottamiskykynsä ja muuttunut harjoittelumuotoa kuvaavaksi yleisnimeksi ja urheilulajiksi. Merkki on kuitenkin edelleen erittäin laajasti rekisteröity, eikä kumoamistuomioita ole annettu vielä missään. Suomessa oli merkille peräti kaksi päällekkäistä rekisteröintiä, toinen yksityishenkilön hallussa eräissä luokissa, ja toinen eurooppalainen merkki (Community Trade Mark CTM), jossa Suomi on nimetty rekisteröintimaaksi samoissa luokissa. Lisäksi alkuperäisellä tavaramerkin haltijalla CrossFit, Inc:llä on Suomessa kansallinen merkki eräissä luokissa. Alkuperäinen merkin haltija Crossfit, Inc haastoi aikaisemman oikeutensa perusteella kotimaisen merkin haltijan Markkinaoikeuteen vaatien rekisteröinnin kumoamista. Markkinaoikeus antoi osatuomion 18.11.2014, jossa rekisteröinti kumottiin internetin tuntemisen vuoksi; Mikä on herättänyt suurta huomiota (pelkkä internetin tunteminen ei ole tavaramerkkilain tarkoittama syy kumota voimassa olevaa tavaramerkkiä) IPR- oikeusoppineiden keskuudessa. Tuomio on lainvoimainen Korkeimman oikeuden hylättyä vastaajan muutoksenhakulupahakemuksen 6.11.2015. (Kommentoija Urho Ilmonen edustaa Crossfit, Inc:iä Suomessa tässä asiassa); Korkeimman oikeuden esittelijänä toimi Urho Ilmosen entinen alainen.

Tavaramerkistä on tehty kymmeniä kumoamiskanteita vesittymisen perusteella muun muassa Yhdysvalloissa ja Euroopan unionissa. Jutuissa ei kuitenkaan vielä ole annettu kumoavia päätöksiä, kanteet on peruutettu ennen kumoamiskäsittelyn alkamista; Asianosaiset ovat päässeet sopimukseen asiassa, mikä on elintärkeää Crossfit Incn tavaramerkkiliiketoiminnalle.

EU:n tavaramerkkivirasto EUIPO hylkäsi alustavasti 21.3.2016 yhden vaatimuksen merkin merkin rekisteröinnin kumoamisesta erottamiskyvyn puutteen vuoksi; Asiassa on vireillä valitusprosessi, asian käsittely on edelleen kesken. Tässä vaatimuksessa haetaan Crossfit-tavaramerkkiä kumoon vesittymisen perusteella koko EU-alueella.

Suomessa on jätetty 15.8.2016 väite vesittymisestä Crossfit Incn Patentti ja rekisterihallituksessa (PRH) rekisteröimää tavaramerkkiä vastaan luokassa 41; Väitteen mennessä läpi raukeaa Crossfit-tavaramerkki kaikkeen liikuntaan ja urheiluun liittyvässä crossfitin muuttuessa pelkästään lajin nimeksi.

Crossfit-harjoittelu on täysin vapaata yhdistyksissä tai muissa yleishyödyllisissä yhteisöissä sekä "kaveriporukoissa tai omatoimisesti" joissa ei tehdä elinkeinotoimintaa; Crossfit Inc ei voi vaatia edellä mainituilta toimijoilta lisenssimaksuja tai muita korvauksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Salonen, Sanni: Hän: Mikko Salo. Suomen Kuvalehti, 2.10.2009, nro 40, s. 50, 52. Helsinki: Yhtyneet Kuvalehdet. ISSN 0039-5552.
  2. CROSSFIT – kuntoa ennätysajassa Kuntoplus. Bonnier Publications International. Viitattu 24.10.2009.
  3. a b Cooperman, Stephanie: Getting Fit, Even if It Kills You New York Times. 22.12.2005. The New York Times Company. Viitattu 24.10.2009. (englanniksi)
  4. CrossFit is fast and furious Montreal Gazette. 14.2.2006. Viitattu 24.10.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]