Creeper ja Reaper

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Creeper oli maailman ensimmäinen löydetty tietokonemato, kun taas Reaper oli maailman ensimmäinen virustorjuntaohjelma, joka oli suunniteltu tuhoamaan Creeper.

Creeper[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Creeper oli Bob Thomasin luoma kokeellinen tietokoneohjelma, jonka hän kirjoitti vuonna 1971 työskennelleensä BBN:llä.[1] Sen alkuperäisen version tarkoitus oli liikkua TENEX-käyttöjärjestelmää käyttävien DEC PDP-10 suurtietokoneiden välillä käyttäen ARPANET:iä, kun taas Ray Tomlinsonin kehittämä myöhempi versio kopioi itsensä koneelta toiselle pelkästään liikkumisen sijaan.[2] Tämä itseään monistava versio Creeperistä on hyväksytty yleisesti ensimmäiseksi tietokonemadoksi.[3] Joidenkin lähteiden mukaan sitä on myös kutsuttu maailman ensimmäiseksi tietokonevirukseksi.[4] Creeper oli kokeilu, jonka tarkoituksena oli demonstroida itsensä monistavan ja toisiin tietokoneisiin leviävän ohjelman olemassaolon mahdollisuus.

Creeper ei ollut käyttäjälleen haitallinen, sillä se ei muokannut mitään dataa vaan näytti ainoastaan viestin näytölle "I'M THE CREEPER : CATCH ME IF YOU CAN" (suom. MINÄ OLEN HIIPIJÄ : OTA MINUT KIINNI, JOS VOIT).[3]

Reaper[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Reaper oli ensimmäinen viruksentorjuntaohjelma, joka oli suunnitteltu tuhoamaan Creeper liikkumalla ympäriinsä ARPANET:issä. Sen loi vuonna 1972 Ray Tomlinson, joka loi myös Creeperin itseään monistavan version.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thomas Chen, Jean-Marc Robert (2004). "The Evolution of Viruses and Worms" (PDF)
  2. a b Creeper & Reaper corewar.co.uk. Viitattu 8.1.2024.
  3. a b Tom Meltzer, Sarah Phillips: From the first email to the first YouTube video: a definitive internet history The Guardian. 23.10.2009. Viitattu 8.1.2024. (englanniksi)
  4. IEEE Computer Society: IEEE Annals of the History of Computing, s. 74. IEEE Computer Society, 2005.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Creeper and Reaper